KARDAŠIJANOVA SVE NEGIRA: FBI naredio rijaliti zvezdi da se odrekne opljačkane antičke statue

V. M. P.

08. 05. 2021. u 07:00

RIJALITI zvezda Kim Kardašijan (40) demantovala je da je pokušala da u SAD prošvercuje opljačkanu rimsku kopiju statue boginje Atine i satira Marsija od krečnjaka, inače, originalni rad grčkog vajara Mirona u bronzi, iz petog veka pre nove ere, koji je, nažalost, izgubljen.

КАРДАШИЈАНОВА СВЕ НЕГИРА: ФБИ наредио ријалити звезди да се одрекне опљачкане античке статуе

Foto Instagram/kimkardashian

Kardašijanova je, navodno, 2016. u jednoj belgijskoj galeriji kupila statuu, poznatu kao "Fragment Mironove Atine Samije" (Samija je bio starogrčki grad na zapadu Peloponeza), koja datira iz 1. ili 2. veka nove ere i prikazuje grčku boginju mudrosti, pravde, zanata, umetnosti, rata i pobede Atinu, kako se okreće od Marsija, koji pokušava da dohvati frulu koju je ona bacila.

UMETNOST Kopija Atine i Marsija u mermeru, u Vatikanskom muzeju, Foto Wikimedia Commons/Vatican Museums

Skulptura je stigla u luku u Los Anđelesu, kao deo pošiljke vredne 750.000 dolara, a carinici su je zaplenili jer je ilegalno uvezena iz Italije, koja želi svoje zaštićeno kulturno dobro nazad. U pošiljci teškoj oko pet tona je bilo 40 predmeta (antikviteti i savremeni nameštaj), među kojima i kamena skulptura donje polovine ljudske figure u haljini. Dalje ispitivanje papira vezanih za statuu imalo je određenih nepravilnosti, zbog čega su vlasti postale sumnjičave odakle je, u stvari, ovo umetničko delo. FBI je naredio Kardašijanovoj da se odrekne antičke statue, a podneli su i tužbu za oduzimanje imovine sudu u Los Anđelesu.

- Kim nikada nije kupila ovo delo i prvi put čuje za njega - rekao je njen predstavnik za medije.

- Verujemo da je statua, možda, neovlašćeno kupljenja pomoću njenog imena. Podržavamo dalju istragu i nadamo se da će statua biti vraćena pravim vlasnicima.

Predstavnik belgijske umetničke galerije u kojoj je Kim, navodno, kupila statuu, izjavio je da su oni upravo saznali za zahtev za oduzimanje i vraćanje antičkog dela u Italiju. Nabavili su ga, tvrde, od francuske galerije, koja je došla u posed Atine preko nemačke aukcijske kuće. Bivši vlasnik bio je Englez, ali naglašavaju da kip nije poreklom iz Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!