NEMA DOBRE RAKIJE BEZ SRBIJE: Roker Bil Guld iz "Fejt no mor" predstavio drugu šljivovicu "yebiga bela"

V.N.

04. 05. 2021. u 10:11

BAS gitarista i jedan od osnivača grupe "Fejt no mor" iz San Franciska, Bil Guld (58), inače, osvedočeni prijatelj Srbije, nakon prvenca rakije "yebiga prva", klasične srpske šljivovice iz bureta, predstavio je američkom tržištu novo žestoko piće "yebiga bela", šljivovicu čistog voćnog ukusa koja je odležala u inoksu.

НЕМА ДОБРЕ РАКИЈЕ БЕЗ СРБИЈЕ: Рокер Бил Гулд из Фејт но мор представио другу шљивовицу yebiga бела

Foto Facebook/Billy Gould

I ona je, baš kao i "yebiga prva", proizvedena u Srbiji, u destileriji "Tok" sa Goča, a za sada se može kupiti u odabranim prodavnicama u pet američkih država - Kaliforniji, Ilinoisu, Njujorku, Nju Džersiju i Vašingtonu (Okrug Kolumbija).

- Zbog američkih standarda u vezi sa količinom metanola u rakiji, teško je u SAD pronaći prirodnu šljivovicu - naglašava Guld, koji se sa rakijom upoznao početkom devedesetih na koncertu u Budimpešti, na koji su došli fanovi iz Srbije i poneli nekoliko flaša.

- Prepečenice u proseku imaju šest do osam grama metanola, dok je za američko tržište gornja granica tri grama. Širom Srbije ima sjajnih rakija. Zapravo, širom Balkana, ali naročito u Srbiji. Rakija je za Srbiju, a i za mene, ono što je fudbal za Brazil. Ne možeš imati rakiju, a da Srbija nije nekako umešana u to.

Foto Twitter/Yebiga

Guld, koji je sa "Fejt no mor" održao sjajne koncerte 2010. na novosadskom "Egzitu" i 2012. na beogradskom Ušću, dolazio u privatne posete Srbiji i podržao našu zemlju tokom NATO agresije 1999, kaže da u SAD rakiju vole ljudi sa Balkana, ali i da Amerikanci upravo otkrivaju ovo žestoko piće.

- Za sada dobro ide, iznenadilo me je što su se Amerikanci u početku plašili rakije, ali sada su počeli da je vole - objašnjava Guld, koji se promocijom i prodajom srpske rakije u Americi bavi dve godine. - Ovo je pomalo lud plan. Mislim, ja sam muzičar. Volim apstraktne ideje, a ideja da u SAD donesem izvornu rakiju je apstraktna. Nisam razmišljao o tome šta će se desiti u praksi, kako funkcioniše sistem distribucije alkoholnih pića u SAD. To je jedna velika i komplikovana mašina. Ludilo koliko moraš da naučiš o tome, ali to je okej, jer sada učim o tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!