"LAJBAH" - 40 GODINA VEČNOSTI: Uz dokumentarac i neobjavljivane fotografije kultnog slovenačkog benda

V. N.

25. 04. 2021. u 08:50

U JUGOSLOVENSKOJ kinoteci u Beogradu, ali i gradovima Srbije, sutra počinju šesti po redu "Dani slovenačkog filma" i traju do 29. aprila.

ЛАЈБАХ - 40 ГОДИНА ВЕЧНОСТИ: Уз документарац и необјављиване фотографије култног словеначког бенда

Foto: A. Stanković

Prvi dan posvećen je kultnoj grupi "Lajbah", koja je pre četiri decenije svojom pojavom tektonski prodrmala SFRJ i ideološki podeljenu Evropu, pa će tako u holu JK u 17 časova biti otvorena izložba Teodora Lorenčića, jednog od nekadašnjih članova benda, povodom 40 godina rada "Lajbaha.

Lorenčić će, pola sata kasnije, predstaviti i foto-monografiju "Lajbah: 40 godina večnosti", u izdanju "Službenog glasnika", uz živo uključenje jednog od članova grupe Ivana Novaka. od 18 časova biće prikazan dokumentarni film o "Lajbahu".

Foto-monografija prikazuje detalje o probijanju gvozdene zavese i istorijskoj turneji "Okupirana Evropa" iz 1983. godine i otkriva neobjavljivane fotografije iz Austrije, Mađarske, Zapadne i Istočne Nemačke, Poljske, Holandije i Engleske. Autor fotografija Lorenčić, bio je i učesnik te turneje, na kojoj je "Lajbah", posle zabrane u Jugoslaviji, osvojio Evropu. Za četiri decenije "Lajbah" je održao više od 1.000 koncerata širom planete, u 293 grada, u 45 država. U različitim formatima objavili su 36 albuma, prodali više od milion nosača zvuka, bili najkontroverzniji i najopasniji bend na svetu po oceni američkih muzičkih kritičari i jedini su strani bend koji je nastupao u Severnoj Koreji.

- "Lajbah" je samo teatralizovao društvenu situaciju jezikom same vladajuće ideologije - armijskim uniformama manifestovao je ponašanje vlasti i, naravno, bio je zabranjen i klasifikovan kao nacizam i fašizam - kaže Teodor Lorenčić, čija je foto-monografija provokativna, baš kao što su to uvek bili ime, simboli i nastupi grupe "Lajbah".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba