OTKRIVENA TAJNA PESME "APRIL U BEOGRADU": I dalje se sluša sa istim žarom - Čola objasnio kako je nastala

Novosti onlajn

04. 04. 2021. u 18:48 >> 18:52

JEDAN od brojnih hitova Zdravka Čolića “April u Beogradu” i danas se sluša sa velikim žarom kao i 1975. godine, kada je nastala.

ОТКРИВЕНА ТАЈНА ПЕСМЕ АПРИЛ У БЕОГРАДУ: И даље се слуша са истим жаром - Чола објаснио како је настала

Foto Nikola Šegan

Ove stihove napisao je čuveni kompozitor Kornelije Bata Kovač, a nastali su upravo kada je on služio vojsku u Beogradu i bio zaljubljen.

- Dok sam je pisao, pitao sam se, baš kao i u stihovima ‘Da l’ si devojka il’ žena, sada ti?’ Razmišljao sam o tome da li se udala, da li ima decu - ispričao je svojevremeno Kornelije.

I sam Zdravko Čolić je objasnio kako je čuveni hit nastao.

- Pesma "April u Beogradu" je nastala u stanu porodice Kovač na Vračaru. Pevači su, nažalost, oduvek voleli neutralnost zbog tržišta. Ali su postojale pesme kao ‘Sarajevo, ljubavi moja’, ‘Devojko mala’, ‘Nima Splita do Splita’ ili ‘Zagrebe, grade’. Tada nisam pevao ništa o Sarajevu, a pojavio sam se kao Sarajlija sa beogradskom pesmom. Ono što umetnika brine kada je u pitanju opšti hit jeste odrednica koja lokalizuje celu stvar. No, hitljivost i pevljivost te pesme ostaje sve ove godine. Pevana je i ovde i po raznim gradovima sveta. Više bi se pevala da se zove "April je u gradu mom", ali zbog lokalizacije dobija u tom autentičnom smislu - napisao je Čolić.

- LJudi su vezali moju vojsku sa ovom pesmom, što nije tačno. To je autorski doživljaj Kornelija Kovača koji je služio rok u Beogradu. Moja je vojska došla četiri godine kasnije. U pesmi su se našli mnogi mladi u uniformi. Ja sam je u potpunosti shvatio služeći u Topčideru. Prošao sam kroz pesmu kao stotine hiljada beogradskih vojnika, kroz generacije. Širina te autobiografske slike je veoma univerzalna i prenosna. Zato je voljena. Ni Bata Kovač ni ja nismo iz Beograda, a ni svi oni koji su se u njoj pronašli. Pesmu na neki poseban način dele Beograd, njegovi vojnici i njihove devojke - naveo je dalje pevač i posebno izdvojio Savu i Dunav u svom tekstu.

- Te dve reke nose simboliku, geografsku, tehničku i humanu. Zato je ovaj grad bitan - napisao je on.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)