PROSTA DUŠA SLOVENSKA (5): U ovoj zemlji uspeh se ne prašta

Vesna PANTELIĆ

04. 03. 2021. u 10:16

POČETKOM devedesetih Balašević je, zbog svojih stavova, skinut sa državnih i ostalih programa, nije ga bilo na televiziji, doživeo je čak da u njegovom rodnom gradu, za vreme rata, u režiji Radija Novi Sad na staklu piše "Balaševića ne emitovati".

ПРОСТА ДУША СЛОВЕНСКА (5): У овој земљи успех  се не прашта

Foto Arhiva "Novosti"

Često su ga prozivali da ne voli svoj narod i svoju državu. On se, kako je rekao, jednostavno, tu nije uklapao, ali je to krst koji je izabrao i ne kaje se. Sve vreme je imao podršku svoje porodice.

- U Miloševićevom režimu su me već okrpili kao dezertera, autonomaša, izdajnika, titoistu, hemofilika, elektrostatika, sve što im je palo na pamet - sećao se Balašević.

- Bilo je trenutaka kada jednostavo nisam mogao da pevam. Čekao sam kada će to ratno ludilo proći, kada će ponovo prvi zajednički jezik pronaći pesnici i intelektualci.

Nakon održanih 99 beogradskih koncerata, Balašević je rekao da više neće nastupati u Beogradu, sve "dok onaj nepomenik ne sjaše sa vlasti i Srbija ne postane slobodna zemlja". Tako je jubilarni, 100. koncert Đorđa Balaševića u Beogradu, održan u Narodnom pozorištu 4. decembra 2000, u organizaciji Narodnog pokreta "Otpor", a pod parolom "Živeti slobodno". "Panonski mornar" posvetio ga je svim građanima koji su rizikovali život u borbi za svoje ideale. Posle 5. oktobra prvi put je gostovao u Leskovcu. Pitao se šta će u Slobinom biračkom mestu, SPS uporištu, narodnjačkom centru. Međutim, 3.000 klinaca u publici ga je postidelo.

PORTRET ŽIVOTA MOG

KAD god bi Balaševića, a to je bilo često, pitali koja mu je omiljena pesma, obično je odgovarao sa: "Nije od Balaševića".

- Al', uglavnom, ima nekoliko pesama koje su mi najdraže, nema jedna. Jedna kojom bih uvek voleo da se predstavim je pesma sa albuma koji ne znam više kako se zove. Ja sad znam da se pesma zove "Portret života mog", al' ne znam kad je snimljena, samo znam da je volim.

Inače, kompozicija "Portret mog života" je sa osmog Đoletovog albuma "Jedan od onih života" iz 1993.

Kada se Balašević 2015. spremao da prvi put u karijeri održi koncert i u Novom Pazaru, našao se na meti kritika medija pod kontrolom Muamera Zukorlića, zato što njegove pesme "vređaju inteligenciju i stvaraju duševni nemir". Posebno im je zasmetala numera "O, jebo ga bog", poznatija kao pesma "O tetku", jer u njoj psuje i vređa Boga. Tu numeru je svojevremeno pevao sa svojim kumom Ciletom iz benda "Neoplanti", ali je nakon njegove smrti, Đole iz pijeteta prema njemu više nije izvodio na koncertima. Na bini je rekao da se izvinjava tetku koga je opsovao pre 40 godina.

- Nemam nikakvih problema sa Bogom i ne mislim da sam ikog uvredio - objasnio je tada Balašević.

- Ali, ukoliko je to nekome potrebno, ima moje blanko izvinjenje. U Novom Pazaru sam vesnik mira, kao što sam bio u Sarajevu 1998. To je žargon, bez ikakve ideološke pozadine. Oni koji su se uhvatili za tu pesmu od pre 40 godina, očigledno ne znaju šta sam ja radio narednih 40 godina.

Negativni komentari i tekstovi, ipak, nisu uticali na Đoletove obožavaoce u Novom Pazaru, jer su sve karte razgrabljene za sat i po vremena, te je bio zakazan i drugi koncert. Na pitanje kako objašnjava svoju popularnost, odgovorio je:

- Mislim da nas, iako sve manje, ipak, još uvek ima staromodnih i romantičnih. Moja muzika je jednostavno takva da nailazi na isti odziv gde god da sviramo. A svejedno je u kom mestu sviramo, sale su svuda pune. Pre nekoliko dana održali smo koncert u Stokholmu, u onoj sali gde se dodeljuju Nobelove nagrade, a sada, evo nas u Opovu. Nema velikih i malih mesta, već samo velikih i malih koncerata.

Priznao je Balašević da ga neistine bole, jer na to čovek ne može postati imun.

- Lako je reći: Ne obazirem se na gluposti - pojasnio je Đole.

- Obazirem se, nažalost.

Pogađaju me neistine i često me potpuno izbace iz fazona. Kad bi znali ovi moji dušmani koliko sam sujetan i ranjiv, verovatno bi mnogo više gazili i to koristili. U ovoj zemlji uspeh se ne prašta. Takav smo svet. Kad bih propao, preko noći prolupao, propio se i postao totalni gubitnik - bio bih omiljen. Svi bi me obožavali. Sve dok sam uspešan, dok imam porodicu, očešljanu decu, dobar auto i okrečenu kuću, govore - ovo je đubre proračunato. U mom selu bi za takvog rekli - pametan čovek.

Sutra: Prosečan momak, ali natprosečno talentovan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!