PROSTA DUŠA SLOVENSKA (2): Proročki rekvijem iz srca vešca

Vesna Pantelić

01. 03. 2021. u 10:13

NA neki način, sve moje pesme protestne su već godinama. Danas ne pevam "Samo da rata ne bude", "Putuj, Evropo", "Čovek sa mesecom u očima". Te pesme je trebalo pevati na vreme, "Bagreme" '86, "Da rata ne bude" '87. Nadam se da za ostale pesme neće čekati toliko dugo da bih bio shvaćen.

ПРОСТА ДУША СЛОВЕНСКА (2): Пророчки реквијем из срца вешца

Foto S. Sarić

Ovako je govorio jugoslovenski kantautor Đorđe Balašević, koji je ne jedanput rekao da je u ratu, nakon raspada SFRJ, svako dobio državu kakvu je hteo, a on je izgubio svoju. Za Jugoslavijom je plakao na bini kada je pevao "Rekvijem", posvećen Josipu Brozu Titu, sa petog albuma "Panta rei" iz 1988. Ispostaviće se da je i ovu pesmu veliki Balašević napisao - prerano.

- Kada sam napravio "Rekvijem", koja je bila prva pesma ne protiv Tita, nego prva pesma koja je imala znak pitanja u odnosu na sve, napadali su me da je ta pesma titoistička i šta ja imam da kukam - govorio je Balašević 1991. - To je, zapravo, bila jedna pesma koja je predviđala. Hteo sam da se ona zoe "Rekvijem za YU" (ono YU što smo nosili na kolima), međutim, neki urednici su smatrali da je to prejako i da nema ni nagoveštaja o tome da će to biti rekvijem za neku Jugu, a ja sam to nažalost osetio tim svojim srcem vešca, koje se pokazalao mnogo puta pametnijim od mene za neke stvari koje nisam znao da objasnim, ali sam znao da ih nagovestim, kao ono "Samo da rata ne bude".

Početkom devedesetih Balaševićeve pesme i scenski govori otkrivali su razočaranje i tugu zbog činjenice da je krvoproliće moguće u Jugoslaviji, zemlji kojoj se nekada divio. Otvoreno je kritikovao rastući etnički nacionalizam u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Za njega nisu plamtele baklja Srbije, ili baklja Hrvatske, njemu su te baklje plamtele zajedno. Mada je "Rekvijem", na Đoletovu veliku žalost, pogrešno protumačen, on je ostao sa svojom publikom na vezi, što je bilo najvažnije. Mnogo su se voleli i poštovali.

U zimu 1992/93, Balašević je kao od šale rasprodao osam koncerata u beogradskom Sava centru, a cena ulaznice pratila je kurs nemačke marke i rasla od 4.000 dinara za prve, do 7.000 dinara za završne koncerte. Đoletovi nastupi više su podsećali na kabare, nego rok koncert.

JUGOSLAVIJA NIJE VALjALA

NAKON što mu je dosadilo da mu mnogi spočitavaju da podržava jugoslovenstvo i titoizam, naročito u pesmama "Računajte na nas" i "Triput sam video Tita", Balašević je izjavio:

- Ja sam tu pesmu napisao pre 30 godina. Da sam ubio Tita, već bih do sad izašao sa robije.

Njegova koleginica iz "Ranog mraza" i venčana kuma Bilja Krstić govorila je da je Đole "Računajte na nas" uradio sasvim čisto, iz srca i toplo. Nije se nikom dodvoravao i ta pesma je u Jugoslaviji stvarno bila himna mladih. Međutim, na koncertu u Splitu 2018. Balašević je prokomentarisao da "Jugoslavija nije bila dobra, jer da je valjala, ne bi se raspala u krvi".

U proseku su trajali četiri sata, između pesama je pravio duge pauze komentarišući aktuelne događaje. Jednom je svom prijatelju Peci Popoviću ispričao da je na nekom koncertu otpevao ukupno šest pesama, a sve ostalo je bila priča.

- Ne želim da te ljude, posetioce svojih koncerata svodim na cifre, ali da je neko od lokalnih zvezda napravio koncerte s onoliko gledalaca, o tome bi se pisalo narednik dvadesetak godina. Kakva Hajdučka česma i slične gluposti - rekao je jednom Balašević, koji je u ratnim godinama imao ozbiljnih problema sa vladom Slobodana Miloševića, koju je često kritikovao i ismevao na koncertima (kao na primer "I ja ponekad popušim, pa zbog tog zemlju ne srušim" u pesmi "Sloboda ne").

Sutra Zvali su me Ferdinand pred odlazak u Sarajevo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!