NEMA STAJANJA NI POSLE POLA VEKA: Žika Jelić, za "Novosti", o veličanstvenih pet decenija "JU grupe"

M. Ćunković

19. 10. 2020. u 12:07

MNOGI na spomen Žike Jelića prvo ispale reč "neuništiv", i zaista je tako.

НЕМА СТАЈАЊА НИ ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: Жика Јелић, за Новости, о величанствених пет деценија ЈУ групе

Foto Marina Pešić

Požar, strujni udar, podletanje pod kamion - sve to je pregurao, i dočekao da, pred 78. rođendan, koji će proslaviti 7. decembra, i dalje praši rokenrol. A njegova "YU grupa", najdugovečniji bend na ovim prostorima, obeležava ove godine veličanstvenih pet decenija postojanja! Ne mogu, nažalost, Žika, njegov brat Dragi i ostatak ekipe to da proslave na planirani način, prvobitno zakazanim koncertom u "Štark areni", ali, neuništive ni pandemija virusa korona nije sprečila da, makar u svom Zemunu, nedavno zasviraju u bašti "Festa", sa jednakom energijom i strašću kao da su pred njima desetine hiljada ljudi. Po ko zna koji put, razne generacije su uglas pevale hitove iz svih faza benda - "Crni leptir", "Opasno", "Od zlata jabuka", "Mornar", "Zaboravi", "Kome se raduješ", "Dunavom još šibaju vetrovi", "Odlazim", kao i sjajno prihvaćene numere sa još uvek aktuelnog albuma "Evo, stojim tu" - "Žao mi je što nisam tvoj", "Ko", "Na krilima vetra"...

- Kad je krenulo ponovo sa svirkama, nadali smo se da će neki naši planovi oko proslave 50 godina benda pred kraj 2020. ipak ostvariti, ali, kako se sve generalno u svetu odvijalo sa koronom, ukapirali smo da od toga neće biti ništa - konstatovao je, za "Novosti", Jelić.

- Pribegli smo nekim alternativnim varijantama, jedna od njih je nastup u bašti "Festa".

Jelići su Zemunci, ali, tokom karijere, kaže Žika, nisu često nastupali u svom kraju.

- Kad malo razmislim, ne može ni Beograd da se pohvali našim čestim nastupima.

Foto Z. Jovanović

Teško da iko može više da pretpostavi i pogodi koliko će još postojati "YU grupa".

- Godina za godinom, stigosmo i do 50. Kad se kaže "pola veka", to je stvarno mnogo. Prva smo grupa na ovim prostorima koja je dočekala ovaj jubilej. Koliko budemo trajali još u budućnosti, trajaćemo.

Kaže Žika da mu period kućne izolacije nije prijao, ali je, sa druge strane, iskorišćen kreativno.

- Nastale su neke pesme, čak sam njih desetak napravio i ja koji ne volim da se bavim tim poslom, jer sam od početka u "YU grupi" svirač. Nameravam, u dogledno vreme, da uradim i solo album koji neće imati veze sa "YU grupom". To je vrlo lagana muzika. Razmišljao sam o instrumentima koji bi tu bili zastupljeni, a imaju svoj prirodni ton - akustična gitara, mandolina, lapstil gitara koju volim, kontrabas... U nekim kompozicijama bi to bila električarska varijanta, ali ne napadna, moderna, već više kantri, rokabili, iz pedesetih i šezdesetih godina.

HALA SPORTOVA, ZA SVA VREMENA

KAD se slavilo 45 godina rada, pa se spominjalo 50, Jelići su oprezno pričali "Da budemo živi i zdravi". Evo, dočekasmo i tih 50...

- Brzo prolazi vreme - uz uzdah će za naš list Žika.

- Taj koncert, za 45 godina rada, u Hali sportova, sa svim dragim ljudima, našim kolegama na bini, bio je super. Obično ne volim da gledam naše nastupe, ali taj kad pogledam na "Jutjubu", dobro se osećam.

Jelićima je ova dvorana posebno bitna. Još davne 1973, bend je rasprodao koncert na istom mestu, pa otišao u London da, pred svirku, kupi nove instrumente. Nastupila je tada "YU grupa", sticajem okolnosti, u prestižnom "Marki klubu", dobila ponudu velikog inostranog izdavača, ali se, ipak, vratila kući, da ne izneveri beogradsku publiku.

Braća Jelić su se nedavno videla sa svojim starim prijateljem i saradnikom Borom Đorđevićem u Ljubljani, gde frontmen "Riblje čorbe" živi već nekoliko godina.

- Otac mladog rokera Nikole Rankovića Džonija, naš prijatelj, trebalo je poslom da ode u Sloveniju, pa je pozvao Dragog i mene da mu se pridružimo, da skoknemo malo i do mora, u Portorož - priča Žika. - Baš tamo smo obišli jedan od većih muzeja posvećenih "Rolingstonsima". Otvorio ga je i skupljao razne stvari po svetu Slavko Franca. To je čovek koji je ceo život posvetio brodarstvu, a gaji veliku ljubav prema "Stonsima", bio je na više od 60 njihovih koncerata. U jednom trenutku smo imali dva sata slobodno, pozvao sam Boru, javio mu da smo u Ljubljani... Odmah nam je rekao u koji kafić da dođemo. Gledamo niz ulicu - ide on laganim korakom, da bude dobro primećen (smeh), i onda smo se pozdravili po svim pravilima, bez grljenja. Bora se pridržava svih uputstava i čuva od korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni