RETRO I ROMANTIKA SU PONOVO U MODI: Bojan Petrović (VIS "Scena") o povratničkom albumu snimanom čak 10 godina

M. Ćunković

29. 09. 2020. u 08:52

VOKALNO-INSTRUMENTALNI sastav "Scena", čiji članovi su iz Majdanpeka, Beograda, Kragujevca, Požarevca i Zaječara, obnovio je rad i predstavio pesme "Gde je nestao mesec" i "Pokaži mi".

РЕТРО И РОМАНТИКА СУ ПОНОВО У МОДИ: Бојан Петровић (ВИС Сцена) о повратничком албуму сниманом чак 10 година

Foto Miroslav Balabanović

One najavljuju već snimljen, treći album koji bi trebalo da se pojavi početkom proleća 2021. pod etiketom "Goratona". Podgoričani su objavili i njihovo prethodno izdanje 2008.

VIS "Scena" postoji još od 1983, a prvi album, snimljen '89, objavila je 1994. kuća "Tejk it or liv it". Na tom izdanju je i prva verzija pesme "Gde je nestao mesec", a u novo ruho će biti odevena još jedna numera sa prvenca, "Ko na jastuku". Grupa je nastupala uživo samo do 1990, a potom su aktivnosti bile usmerene isključivo ka studijskom radu.

Novi album je sniman čak 10 godina, i sadržaće 11 numera, a nazvan je "Ti nisi taj", po obradi pesme Luisa Armstronga Pretty little missy iz davne 1955. Aktuelnu postavku čine vođa grupe, autor i gitarista Bojan Petrović (na slici), pevačica Aleksandra Stojanović, Jovan Đapić (bas gitara), Igor Kokić (klavijature), Goran Jovanović (gitara) i Dejan Lazarević (bubnjevi). Petrović ističe da su sve njihove pesme ljubavne - bilo da su brze ili lagane, u džez, pop ili fank maniru.

- Emotivni smo, nostalgični i romantični, kao da smo iz nekog drugog vremena kada se drugačije živelo - setno će Bojan za "Novosti". - Nijedna pesma ne zvuči novije od 1990. Mi smo retro bend, a retro je u modi. Muzika nam je, u pravom smislu reči, vanvremenska.

Vođa grupe se osvrće na period kad je "Scena" stupila na scenu.

- Bilo je tada jugoslovensko tržište, mnogo više solista i grupa. Sve je imalo više smisla, nije bilo interneta ni piraterije, bar ne kao danas. Ploče i kasete su imale velike tiraže, međutim, bendovi iz provincije, poput nas, nisu mogli da prođu pored "velikih grupa iz velikih gradova". I dan-danas je tako. Ako nisi iz Beograda, kao da ne postojiš. Nama je podjednako teško bilo, i tada i sada, i pored interneta, "Jutjuba", da se predstavimo širem auditorijumu.

Finansije su, kaže Petrović, glavni razlog što bend, za skoro 38 godina postojanja, nije snimio više albuma.

- Problem je i što živimo u pet gradova, i teško nam je da se okupimo. Ako bude ozbiljnijeg interesovanja za našu muziku, napravićemo prošireni sastav i svirati svuda gde je to moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove