MIRIS NJUJORKA U BEOGRADU: DŽez pevačica Sofija Knežević na sceni Narodnog pozorišta

V. N.

09. 09. 2020. u 11:20

SRPSKA džez pevačica sa internacionalnom karijerom Sofija Knežević održaće koncert na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 11. septembra.

МИРИС ЊУЈОРКА У БЕОГРАДУ:  Џез певачица Софија Кнежевић на сцени Народног позоришта

FOTO: Ataimages

Ona će izvesti pesme sa aktuelnog albuma "Sofijazz", koji je trenutno u konkurenciji za Gremi nagradu.

- Muzička kulturna baština Balkana predstavlja veliku inspiraciju kada stvaram svoje džez kompozicije - rekla je Sofija. - Planirala sam da publici predstavim bisere narodne muzike kao što je sevdalinka "Sejdefu majka buđaše" ili melanholična dečja pesma "Kiša pada, trava raste", ali i bosanova standarde i autorske kompozicije.

Za nju nema dileme da je džez scena na prostoru nekadašnje Jugoslavije veoma živa. Ističe da u našem regionu ima mnogo darovitih džez umetnika, ali je šteta što nema više džez klubova gde bi mogli da upoznaju publiku sa svojim radom, jer je ta muzika unikatna. Izdvaja Bojana Zulfikarpašića i Vasila Hadžimanova, koji takođe koriste balkanske motive za džez i važe za vrhunske džez pijaniste na evropskom nivou. Sofijina želja je da nastupi na Beogradskom džez festivalu.

Mlada umetnica je diplomirala na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti u Gracu i dobila je punu stipendiju sa samo 16 godina. Laureat je mnogobrojnih priznanja kao što je Tesla nagrada za dostignuće u muzici, Unesko stipendije za mlade talente, a 2013. je izabrana za Betty Carter jazz ahead program, koji prepoznaje izuzetno talentovane umetnike i kompozitore.

Sofija živi u Njujorku od 2011, a zaposlena je kao profesor pevanja u "Muzičkoj školi Njujorka". Kako kaže, uskoro se vraća u Njujork zbog obaveza prema studentima:

- Radim tamo kao asistent u nekoliko muzičkih škola. U ovom momentu se nastava održava preko interneta i nekada je naporno jer mi konsultacije počinju u 11 uveče. Sa druge strane, moj dvogodišnji sin uživa ovde u pažnji familije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a