FALI NAM NORMALAN ŽIVOT: Sa Vasilom Hadžimanovim i Olegom Kirejevom pet minuta po zatvaranju Nišvila

J. ĆOSIN

18. 08. 2020. u 07:05

KONCERTOM trija Vasila Hadžimanova i Olega Kirejeva, kao i nastupom "Majdana", Kralja Čačka, i "Midnajt džezdens trija", u nedelju je na Letnjoj pozornici u Nišu, završen onlajn džez festival "Nišvil", koji je zbog pandemije korone održan bez publike.

ФАЛИ НАМ НОРМАЛАН ЖИВОТ: Са Василом Хаџимановим и Олегом Кирејевом пет минута по затварању Нишвила

Foto J. Ćosin

Fuziju džeza, sa balkanskim i ruskim motivima, za ljubitelje ovog žanra izveli su Hadžimanov i Kirejev sa još dvojicom muzičara, a poznatom srpskom kompozitoru i pijanisti, ovo je bio prvi javni nastup posle pola godine.

Oleg Kirejev, Foto J. Ćosin

- Pozdravljam inicijativu da se bilo šta održi u ovim uslovima, znamo svi koliko je teško, mada sam stava da su uz određene mere i mogli da se održe ovi koncerti na otvorenom - rekao je za naš list Vasil Hadžimanov. - Ali eto, hajde barem da sviramo i ovako. Nisam javno svirao pet i po meseci, što je ogroman period za mene s obzirom na to da od 16. godine, a sada imam 47, nisam nijednom imao ovoliku pauzu.

Iako mu je, kaže, pauza zbog korone u prvih nekoliko meseci dobro došla da odmori od svega, Vasil ističe da se već oseća nedostatak "normalnog" života, te da mu je drago da je led probio baš u Nišu:

ISPLATILI HONORARE MUZIČARIMA

AKO prilike dozvole, "Nišvil" će biti održan u septembru, nadaju se organizatori, ali ističu da onlajn forma nije budućnost ovog tradicionalnog festivala.

- Planiramo da izvedemo najveći deo programa u septembru, a konačnu odluku donećemo 2. septembra, ako ne startujemo sa nekim drugim merama Vlade Srbije koje podrazumevaju da se za 5.000 posetilaca obezbedi prostor od 20.000 kvadratnih metara - naglašava direktor festivala Ivan Blagojević. - U tom slučaju sve ćemo pomeriti za avgust 2021. Naravno, ovo nije budućnost "Nišvila", ali smo uradili humanu stvar i isplatili honorare muzičarima koji su suočeni sa egzistencijalnim problemima.

- Nedostaje mi sve, da sviram sa kolegama, a ne sam u studiju, nedostaje mi taj socijalni aspekt. Mi smo putovali zajedno kombijem, sretali divne ljude s kojima smo delili našu muziku, vraćali se kući sa nekim novim iskustvom. Sve mi to fali.

A ono poslednje, što bi trebalo možda i da bude prvo je da od nečega treba i da se živi. Često se poistovećuju neke estradne superzvezde u dobrim pozicijama, sa ljudima koji se bave umetničkom, kulturnom muzikom, a koji znamo kako prolaze.

Vasil Hadžimanov, Foto J. Ćosin

Program koji je na zatvraranju "Nišvila" svirao sa Olegom, Vasil je godinu dana ranije predstavio i publici u Rusiji, gde je išao na poziv ovog saksofoniste. Nastup je bio spoj najboljih kompozicija oba muzičara, a Oleg Kirejev nije krio radost što je u Nišu nastupio po treći put, pa makar i "onlajn".

- Za 12 godina, treći put sam na "Nišvilu", na vašem super festivalu i uvek sam srećan kad dođem ovde zato što festival ima dušu i super muzičare - rekao nam je Kirejev. - To je šansa da vidim poznate muzičare, kao što je Vasil, sa kojim radim projekat već godinu dana. Slažem se, situacija je čudna, ali vrlo dobro je što je "Nišvil" održan. Program koji smo izveli je 30 odsto najlepših Vasilovih pesama, ali sam i ja napravio izbor mojih pesama, koje Vasil sa svojim trijom svira. Prošle godine smo imali neverovatan uspeh u Rusiji, spojili smo balkansku i srpsku muziku zbog Vasila, sa ruskom i tatarskom zbog mene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati