"ĐED JE REKAO - SAMO MALI" Baja Mali Knindža o susretu s vojvodom Đujićem - Kad smo seli, doneo je blanko ček

Novosti online

31. 01. 2024. u 20:30

PEVAČ Mirko Pajčin, poznatiji i kao Baja Mali Knindža u emotivnoj ispovesti otkrio je šokantne i tragične detalje svoje prošlosti i sudbine koja nije laka.

ЂЕД ЈЕ РЕКАО - САМО МАЛИ Баја Мали Книнџа о сусрету с војводом Ђујићем - Кад смо сели, донео је бланко чек

Foto: Printskrin BN TV

Potiče iz sela Gubin podno Dinare, a danas živi sa supurgom Dijanom i šestoro dece u Beogradu. 

Ipak, uvek ističe koliko mu nedostaje rodno mesto i kuća koju je izbubio u ratu. 

- Srušili su mi i zapalili kuću, u Livnu zaklali ujaka i ujnu. Ne volim da pričam o tome teško mi je. Moj mlađi brat Novak, bio je u logoru Lora, Hrvati su upali u kasarnu, pobili sve, a zarobili njega i jednog vodnika. Moj otac Neđeljko bio je u ratu do poslednjeg dana. I onda nekome smetaju moje pesme, moja pesma nikome ne može ništa loše učiniti. Ja nisam nikome zapalio kuću, meni jesu - kaže Baja Mali Knindža. 

Pevač svedoči brojnim ratnim užasima kojima je prisustvovao, a brojne su vezane za njegovu porodicu. 

- Vešali su dve lutke na banderu i govorili da će tako moje roditelje vešati, da će moji Maša i Neđo tako da završe. Kod Hrvata je uvek bilo izraženo ustaštvo. Kao stanovnik mesta koje je bilo stratište, gde su jame Bikuša i Ravni Dolac, ja to znam. Zato smatram da je film "Dara iz Jasenovca" trebao odavno da se snimi - dodaje Knindža. 

Pevač kaže da je još iz školskih dana gajio ljubav prema poeziji, ali da je počeo da peva slučajno. 

-  Prijatelj iz Surčina dobio je sina i otišli smo da slavimo u kafani pokojnog Zorana Šijana. Tu su već pevali Cakana i Viki Miljković. To veće sam dobio bakšiš u vrednosti od pet aerodromskih plata i kažem sebi: "Nećeš, Baja, više ustajati rano!". Tako počnem da pevam i napravim ludu kuću - a ostalo je istorija - kazao je Baja.

Zahvaljujući muzici, Baja je 1998. u Kaliforniji upoznao jednog od svojih idola, pravoslavnog sveštenika i četničkog vojvodu Momčila Đujića. Posvetio je veliki broj pesama čoveku kog Srbi smatraju spasiteljem od ustaškog noža za vreme Drugog svetskog rata.

- Bio sam u Americi, a nas 60 je htelo da ga vidi. Rekli su nam da ćemo čekati dva dana, a za to vreme nas je proveravalo njegovo obezbeđenje jer su ga se Hrvati tada setili, pa su tražili Đujićevo izručenje. Onda su došli njegovi ađutanti i kazali: "Đed je rekao - Samo Mali" i jedinog me primi. Kad smo seli, doneo je blanko ček i rekao mi da napišem koju cifru želim! Ja sam napisao 50 dolara. Kazao mi je: "Jesi p****, dao bih ti šta god hoćeš." Napisao mi je dve spomenice! U jednoj stoji: "Pevaj, Baja, pevaj srpskom rodu, za krst časni i zlatnu slobodu" - sa setom priča Baja Mali Knindža o pokojnom vojvodi.

(Informer)

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)