ZA SIROMAŠNE, BOLESNE I TUŽNE: Kompozicije "Božićna radost" i "Vitlejeme, slavni grade" kao dar svim ljudima sveta (VIDEO)

V. M. P.

05. 01. 2024. u 05:00

U OKVIRU duhovno-prosvetiteljske misionarske akcije "Zavoli voli, obnovimo sebe, glas Srbije", snimljene su dve nove božićne pesme - "Božićna radost" i "Vitlejeme, slavni grade".

ЗА СИРОМАШНЕ, БОЛЕСНЕ И ТУЖНЕ: Композиције Божићна радост и Витлејеме, славни граде као дар свим људима света (ВИДЕО)

Foto privatna arhiva

Tekst za prvu numeru napisala je Maja Kovačević, majka hrabrost kako je zovu, jer sama brine o svojih 11-oro dece, dok je melodiju uradila Ana Ivanović. Autor teksta pesme "Vitlejeme, slavni grade" je Sveti vladika Nikolaj, a komponovala ju je Katarina Božić.

- Ove božićne pesme želimo da darujemo svim ljudima sveta, a posebno siromašnima, bolesnima i onima koji u sebi imaju neku tugu - kaže za "Novosti" Maja Kovačević.

- Namera nam je da ih pozovemo na okrepljenje i podržimo ih, kako bi i oni osetili da mislimo na njih u danima kada treba da se radujemo. Istovremeno, to je i neka vrsta motivacije, da pomažemo i darujemo jedni druge i budemo uteha jedni drugima u ovim teškim danima za svet.

Spot za "Božićnu radost" snimljen je u Hramu Svetog Save, uz blagoslov patrijarha Porfirija, a pesmu izvode Saša Kovačević, Danica Krstić, Milena Predić, Andrej Šepetkovski, Marko Bulat, Nenad Maričić, Milan Dinčić, Jovana Brzak, Božana Pudar, Marko Simičić, Jovana Tipšin, Maja Kovačević, Ana Ivanović, dečji hor Hrama Svetog Georgija, liturgijske sekcije Osnovne škole "Akademik Milenko Šušić" i Srednje škole "Dragačevo" u Guči, kao i pevnica "Zavoli voli, obnovimo sebe, glas Srbije". Što se tiče video-klipa za "Vitlejeme, slavni grade", snimljen je u manastiru Fenek sa blagoslovom igumana Makarija i manastiru Slanci, uz blagoslov igumana Stefana, a izvođači su Katarina, David i Dimitrije Božić, Ana Ivanović, Dušan Svilar, Marko Kačarević, Branka Zečević, Aleksa Nedeljković, muzički sastavi "Metoh" i "Fenečki biseri", kao i vokalni sastav "Beli anđeo".

- Ove božićne pesme su postale tradicija, želja mi je da svake godine obradujemo one koji nas prate i podržavaju naš rad, ali i pozovemo ljude da nam se priključe i daju doprinos za novu pesmu koju ćemo raditi za Vaskrs - objašnjava nam Kovačevićeva. - Kompozicije mogu da se čuju na našem jutjub-kanalu "Zavoli voli, obnovimo sebe, glas Srbije". U planu je da oko Vaskrsa održimo i koncert.

Foto privatna arhiva

Osim što piše pesme, Maja piše i knjige. Tako se u njenom sada već obimnom književnom opusu, nakon knjiga "Sveta Anastasija Srpska", "Sveta Petka", "Blagoslov srpskog patrijarha Pavla" i "Bogomajka Vitlejemska, osmeh koji srca greje", našla i knjiga o pravednom Jovu.

- Jov je mnogo stradao u životu, imao je desetoro dece, imanje, bio je bogat i ostao je bez svega - kaže nam Maja. - Jov je govorio "Gospod dao, Gospod uzeo" i uvek je blagodario Bogu, čak i onda kada mu je bilo najteže. Upravo zbog blagodarnosti, Gospod mu je dao dvostruko više od svega što je ranije imao. Knjiga o Jovu jača veru božjih slugu u savremeno doba i svi treba da pokušamo da u našim dušama prizovemo pravednog Jova i budemo nalik njemu.

Ruska priča o prvoj jelki

SUTRA, na Badnji dan, na jutjub-kanalu "Zavoli voli, obnovimo sebe, glas Srbije", biće objavljena božićna priča koju su uradili Maja Kovačević i njenih 11 Srpčića.

- Reč je o ruskoj, božićnoj priči koja govori o tome zašto se kiti jelka - otkriva nam Maja.

- Gospod je rođen u pećini iznad koje su rasli kedar, bor i jela. Drveće je poželelo nešto da pokloni novorođenom Isusu, pa je kedar zatresao svoje grane, a pred pećinu su pale njegove iglice, ispunjavajući je divnim mirisom. I bor je zatresao svoje grane, sa kojih su na zemlju pale najlepše šišarke, kojima se mogla založiti vatra oko koje su se grejali Isus i njegova majka. Jela je gorko zaplakala, jer nije imala ni mirisne iglice ni šišarke, ništa što bi mogla da pokloni Isusu. Njene suze videla je jedna zvezda, sažalila se na nju i spustila se sa neba na vrh jelke. U čast ove priče, u ruskim crkvama se i danas, pre Božića, kiti jelka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!