RIČARDU BARTONU TITO BIO DOSADAN: Kako je legendarni holivudski glumac pisao o snimanju "Sutjeske"

D.B.M.

10. 11. 2023. u 21:17

NA današnji dan, pre 98 godina rođen je Ričard Barton. Legendarni holivudski glumac sedam puta je nominovan za Oskara, ali ga nije dobio.

РИЧАРДУ БАРТОНУ ТИТО БИО ДОСАДАН: Како је легендарни холивудски глумац писао о снимању Сутјеске

Foto: Profimedia

 To ga, međutim, nije sprečilo da uđe u istoriju kinematografije. Glumio je Josipa Broza Tita u filmu "Sutjeska" čiji je reditelj bio Stipe Delić.

Turbulentan život, sklonost ka porocima i ženama, bili su medijima interesantni jednako kao i njegov bujni talenat.Svojevremeno je namučio ekipu filma "Sutjeska" jer je na snimanja, te 1971. godine, dolazio pijan.

- Ričard je bio upotrebljiv samo do podne. Posle toga je u pauzama snimanja pio viski i brzo se napijao. Zbog toga je u mnogim scenama sniman samo dopola jer su ga producenti držali za noge da se ne bi prosuo na zemlju. Tokom jedne scene se toliko klatio da sam ga i ja držao oko struka da bismo mogli da završimo snimanje - ispričao je svojevremeno glumac Velimir Bata Živojinović.

A, Barton je u svom dnevniku napisao da mu je Tito bio dosadan:

Foto: Profimedia

- Stigli smo srećno i odvezli smo se automobilom "mercedes-benzom" do i kroz Pulu, gde nas je čekao brod. Masa fotografa i novinara, i TV ljudi čekala nas je na aerodromu. Uobičajena pitanja: "Kakav je osećaj glumiti velikog čoveka?", "Koliko znate o Titu?". Dali su nam vilu nedaleko od Titove. Vrlo vruće, bez klima uređaja. Madam Broz dočekala nas je u vili. Krupna žena vrlo seljačkog izgleda te krajnje šarmantna sa razornim osmehom. Ponuđeni su nam kanapei , i šampanjac, koji sam odbio, i ukusna turska kafa, koju nisam odbio. Dug, ali prijatan dan proveden, osim kratkog poslepodnevnog dremeža, sa Titom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?