ISPRAĆENA UZ ŽAVANEZU: U Parizu sahranjena DŽejn Birkin

Majko, hvala ti za sve avanture, za to što nisi bila obična i vođena rezonom. Tim neobičnim rečima iz kojih je isijavala velika ljubav, oprostila se juče od Džejn Birkin (76), preminule posle duže bolesti, njena kćerka Lu Doalon.

ИСПРАЋЕНА УЗ ЖАВАНЕЗУ: У Паризу сахрањена Џејн Биркин

Foto: Profimedia

Na ispraćaju u crkvi Sen Rok u ulici Sent Onore u Prvom arondismanu u Parizu, suze nije krila ni njena druga kćer, glumica Šarlot Genzbur:

- Već vidim prazninu koja ostaje za našom majkom.

Njih dve, Lu i Šarlot, bile su među onima koji su nosili kovčeg s telom Džejn Birkin, a posebno dirljiv momenat bio je kada je iznošen uz svuke pesme "La Žavaneza" njenog nekadašnjeg supruga Serža Genzbura.

Gromoglasan aplauz prolomio se u tim trenucima ovim delom Pariza, po želji porodice, koja je htela da se ovako, čujno, uputi poslednje zbogom dragom biću.

- Njena opuštenost je bila naglašena melanholijom, a ja ću kriviti sebe, vreme koje mi je ostalo da živim, što sam ponekad bio taj kroz koga je došla ta melanholija – poručio je Pisac Olivije Rolen, njen poslednji muž.

Postojala je neka tajna veza, muzička struna, između Džejn i Francuza. Ogroman broj poštovalaca okupio se oko crkve, da oda poslednju počast kompozitorki, pesnikinji, glumici i interpretatorki koja je ostavila dubog trag u francuskoj kulturi.

- Ovo je najlepše zbogom koje smo mogli da joj uputimo – poručila je ministarka kulture Rima Abdul Malak, odavši joj priznanje za sve što je učinila na umetničkoj sceni, za njenu jednostavnost i velikodušnost.

Na oproštaju je bio "sav Pariz". Bili su tu Katrin Denev, Kjara Mastrojani, Emanuel Bear, Šarlot Rampling, Karol Buke, Vanesa Paradi, prva dama Brižit Makron... Niko od običnog sveta nije se zatekao slučajno. Za one koji nisu mogli da uđu u crkvu, napolju je, na ulici, bio postavljen veliki ekran preko koga je prenošena ceremonija. Svi su došli s namerom da po poslednji put pozdrave "najveću Engleskinju među Francuzima i najveću Francuskinju među Englezima". Ovaj "binarni kod" je funkcionisao besprekorno.

U poprečnoj Ulici Piramida celom širinom bilo je razvučeno platno s njenim likom, dok su na okolnim zgradama stanari izlazili na prozore da i na ovaj način prisustvuju istoriji. Puno emocija pratilo je poslednje zbogom upućeno Džejn Birkin. Prisutni su se sećali njene bliskosti s običnim svetom, stajanje uz siromašne i migrante. Isto kao što je to činio i jedan od četiri njena supruga, Serž Genzbur.

- Džejn zauvek – bilo je ispisano, na engleskom jeziku, na jednoj od parola koju je sa sobom poneo njen bezimeni obožavatelj, dok je slovo O zamenilo veliko srce.

Bilo je puno sentimenata, suza, ali i osmeha uz prisećanje na lepe uspomene koje su trajale šest zajedničkih decenija, između Birkinove i Francuza.

Posle crkvene ceremonije, kovčeg je ispraćen ka čuvenom pariskom groblju Per Lašez. Mislilo se, tako, da to ujedno znači i da neće počivati zajedno sa Seržom. Ipak, dilema je razrešena kasnije tokom dana, kada je otkriveno da je telo na Per Lašez otpremljeno do krematorijuma, a da će Džejn Birkin, ipak, zauvek biti na groblju Monparnas, gde su sahranjeni Genzbur i njena pre deset godina tragično preminula kćerka, fotografkinja Kejt Beri. Dvoma velikih umetnika, Džejn i Seržu, ovozemaljski put se, tako, nastavlja onim uzvišeni, nebeskim, kroz sve što su zajedno stvorili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMINUO LEGENDARNI GLUMAC: Najviše se pamti po svojim arogantnim, ali bezbrižnim likovima