BATA, LJUBIŠA I JA SMO RAZBILI HOTELSKU SOBU: Kako je Boris Dvornik govorio o snimanju filma "Bitka na Neretvi" (FOTO/VIDEO)

S.V.

09. 02. 2023. u 19:48

SNIMANjE filma "Bitka na Neretvi" 1968. godine bilo je veoma zahtevno, skupo ali i zabavno.

БАТА, ЉУБИША И ЈА СМО РАЗБИЛИ ХОТЕЛСКУ СОБУ: Како је Борис Дворник говорио о снимању филма Битка на Неретви (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Arhiva

Legendarni jugoslovenski i hrvatski glumac Boris Dvornik svojevremeno se prisetio druženja sa Batom Živojinovićem i Ljubišom Samardžićem  i otkrio kako su i zašto razbili sve u sobi hotela u Jablanici, mesta gde su snimali.

Bata, Ljubiša i Boris su bili cimeri, delili su sobu jer je hotel bio mali i nedovoljnog kapaciteta da svaki umetnik ima zaseban prostor. U sobi do njih bio je Stipe Delić, koji je posle režirao "Sutjesku", a u "Neretvi" je bio prvi pomoćnik reditelja Veljka Bulajića.

Kako bi se odmorili za naporan snimajući dan, gde je trebalo da imaju zajedničku scenu u kojoj se pod oružjem penju po stenama, Boris i Ljubiša su večerali i otišli na spavanje. Međutim, nisu ni utonuli u san kada im je na vrata pokucao Bata Živojinović i - zabava je počela.

- Oko 11 sati eto ti Bate, nosi bocu rakije. Jedan naš prijatelj ide iza njega, Bata je malo popio, prijatelj isto. Kaže Bata "neću da vas budim, spavajte, nego da časiste ovoga, rođendan mu je". Popili smo po rakiju, počastili ovog, a onda smo Ljubiša i ja ustali i sa ovom dvojicom sišli dole. I tako do ujutro - ispričao je Dvornik 2006.godine u TV emisiji "Nedeljom u 2".

Oko pet ujutro sva trojica su se vratili u sobu. I počeo je lom.

Foto Arhiva

Ljubiša Samardžić i Boris Dvornik na snimanju "Neretve"

Počeli smo da razbijamo sve, celu sobu smo srušili. Pijani, veseli, jaki kao zveri. Razbili smo sto, ormar. Taj ormar smo izbacili na terasu, Ljubiša i ja smo se sakrili unutra, polugoli, i mahali smo kolegama koje su tog jutra krenuli na snimanje. Stipe Delić nije mogao da spava pa nas je prijavio Bulajiću, da smo pijani i da smo sve porazbijali. Bulajić upadne kod nas u sobu i zatekne mene i Ljubišu kako ležimo, a Bata stoji kod vrata. Drži dve noge od stola i imitira da svira violinu - prisetio se hrvatski glumac.

Bata i Boris bili su prijatelji više od 50 godina. Zajedno su glumili u brojnim partizanskim filmovima, ali su se početkom devedesetih godina i rata u bivšoj Jugoslaviji  udaljili i jedno vreme nisu razgovarali.

Pomirili su se 2006.godine, uživo putem video - linka u jednom hrvatskom dnevniku. Bata je tada pozvao Borisa da dođe u Beograd, kako bi bio uz njega tokom operacije srca u KBC "Dedinje". Boris je bio oduševljen pozivom, pristao je i rekao da će biti uz Batu tokom oporavka, ali nije došao. Nisu se sreli. Boris Dvornik preminuo je 24.marta 2008, a Bata Živojinović nas je napustio 22.maja 2016.godine.

BONUS VIDEO - ZAŠTO SU GA ZVALI SMOKI?: Na današnji dan 2017. godine umro je Ljubiša Samardžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)