UDAJEM SE DOGODINE, SAMO BOŽE ZDRAVLJA: Pevačica Danica Krstić o 20 godina karijere, tradicionalnoj muzici, albumu, pesmi "Svatovi"...

V. PANTELIĆ

11. 11. 2022. u 12:00

IMA li lepše zvezde nego što je Danica? Baš kao što ona najblistavije sija na severnom nebu, tako i naša mlada, ali već uveliko afirmisana pevačica Danica Krstić (26) obasjava srpsku tradicionalnu i etno-muziku.

УДАЈЕМ СЕ ДОГОДИНЕ, САМО БОЖЕ ЗДРАВЉА: Певачица Даница Крстић о 20 година каријере, традиционалној музици, албуму, песми Сватови...

Sa verenikom Nikolom Bajićem, Foto Nebojša Raus

Propevala je u petoj godini, a u šestoj je već imala prvi javni nastup u rodnom Kragujevcu. U hali "Šumadija" pevala je 2004. sa etno--umetnicom Biljom Krstić pesmu "Puče puška" i nagrađena je aplauzima.

- Naš kućni prijatelj, frulaš Milinko Ivanović Crni koji je svirao kod Bilje, odveo me je pre koncerta da mi potpiše album i da se slikam sa njom - otkriva za "Novosti" Danica Krstić.

- Bila sam njen vatreni fan. Bilja me je pitala da li znam neku njenu pesmu, a ja sam joj rekla da znam sve i otpevala sam joj ceo njen album. Žena je ostala u šoku i pitala je moje roditelje mogu li da otpevam neku pesmu na njenom koncertu te večeri. Tata i mama su bili u fazonu, ali naša ćerka ne zna da peva. Kada su shvatili da nemam tremu, pustili su me da pevam.

Danica je počela da peva sa šest godina, a danas ima 26 i čak 20 godina karijere ili, kako ona to voli da kaže, 20 godina iskustva na sceni:

- To je mnogo kada shvatite da većina mojih kolega ne traje toliko dugo na sceni, ali, sa druge strane, osećam se kao da opet krećem sve iz početka. Meni je tata celog života pomagao oko koncerata, nastupa, intervjua. On sada više nije deo poslovne priče, pa sada kreće potpuno novo poglavlje u mom životu. Tih 20 godina sa te strane gledišta je nebitno, a sa druge strane skupila sam mnogo iskustva i naučila mnogo stvari u tom periodu. Sve ima dobru i lošu stranu.

Foto V. Danilov

Za Danicu mnogi kažu da je najupečatljiviji balkanski vokal, koji budi emocije. Primećuje li ona te emocije kod publike dok peva...

- Ja se dosta trudim da za vreme nastupa komuniciram sa publikom - iskrena je pevačica. -

Najsrećnija sam kada mene ponese pesma i ja se, na primer, rasplačem na sceni, pa gledam u publici ljude koji isto tako plaču sa mnom.

Pre pet godina Krstićeva je objavila debi album "Pod gotom se šetalo devojče", bila je član "Balkanike" i predstavljala sa njom Srbiju na "Evrosongu" u Portugaliji, a singl "Izgubljena ljubav" trebalo je da najavi njen drugi album. Međutim...

- "Izgubljenu ljubav" je komponovao, odsvirao i uradio tekst i aranžman, moj kolega Dejan Vukčević. Ambiciozno smo planirali i ceo album, ali je Dejan otputovao u Australiju i ostaće tamo godinu dana. Kaže da mu je bio preko potreban odmor i pauza. Ne znam, zaista, da li ću objaviti studijski album. Kad se Dejan vrati, možda se i desi.

A kakvu emociju mora da ima pesma da bi je Danica otpevala ili snimila?

- Ne znam da li je do emocije ili se prosto nešto desi na prvo slušanje u mojoj glavi i u duši - govori pevačica.

- Ne znam da objasnim. Kao kad se zaljubljuješ u neku osobu, bar je tako kod mene. Teško prihvatam pesme, teško mogu da se saživim sa njima, da ih donesem i iznesem, ali "Izgubljena ljubav" mi je baš legla. Smatram da je to ono što treba da pevam.

Danica je od malih nogu aktivno na sceni, od osme godine je počela da dobija honorare za pevanje. Pamti li trenutak kada je odlučila da će živeti i pevati tradicionalnu muziku?

- Kroz karijeru sam išla polako i shvatila da ja već živim od tradicionalne muzike, da me ne izdržavaju mama i tata - priznaje nam.

- Naravno, u mnogo trenutaka je bilo iskušenja da pređem u neku komercijalniju muziku, da možda počnem da pevam po svadbama ili diskotekama. Uspela sam da ne pokleknem i da se ne komercijalizujem kao pevač.

Prirodno se nametnulo da se bavim tradicionalnom muzikom, kulturom, očuvanjem svega.

Na kraju dana se sve namesti na svoje mesto, kaže naš narod.

Svedočimo vremenu u kome su se sve vrednosti sunovratile, kako onda pobediti nekulturu? Kako dopreti do mladih kvalitetnom i tradicionalnom muzikom? Po rečima naše sagovornice, u redu je da postoje razni pravci i žanrovi, ali smatra da kultura ne treba i ne može biti skrajnuta:

- Imamo prednost tradicije, kroz pesme, instrumente, narodne plesove, note, običaje i prosto je tužno što nema emisija koje daju prostor onima koji žele da se bave tradicijom i kojima se to sviđa. Nameću nam da je nešto kao "in", a da tradicionalno nije lepo i nije kul. Govore mladim pevačima da sutra neće moći da žive od tradicionalne muzike i zato oni odustaju. Radije će otići u neki šou-program ili na neko takmičenje, gde se baš i ne ponašaju prema njima kako treba.

Za potrebe projekta "Balkan koncept" Danica je sa "Divanhanom" snimila pesme "Voće je rodilo" i "Oj, curice", da bi zatim izdala i svoj singl "Svatovi".

- Taj album je trebalo da predstavi povezanost sa ljudima celog Balkana, u smislu jednog naroda koji je balkansko srce. To što se Jugoslavija raspala, ne znači da mi nismo jedno.

Htela sam da sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Bugarske prenesemo publici da smo jedan narod. Na kraju je i taj projekat propao zbog korone.

Ipak, Danica kao da je naslutila svoju veridbu sa Nikolom Bajićem singlom "Svatovi". Na pitanje kako stoje stvari na ljubavnom planu, odgovara nam:

- Sve stoji kako treba (smeh). Nadam se da će iduće godine biti svadba. Zbog pandemije korone smo sve odložili. Bože zdravlja, udaću se dogodine!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri