PESME NADŽIVELE PESNIKA TUGE I BOEMA: Od smrti legendarnog Tome Zdravkovića prošla 31 godina (FOTO)

V. M. P.

01. 10. 2022. u 10:27

PORODICA, kolege i mnogobrojni prijatelji okupili su se juče na Centralnom groblju u Beogradu, na 31. godišnjicu smrti legendarnog boema, pevača i kompozitora narodne muzike Tome Zdravkovića, da mu još jednom odaju počast.

ПЕСМЕ НАДЖИВЕЛЕ ПЕСНИКА ТУГЕ И БОЕМА: Од смрти легендарног Томе Здравковића прошла 31 година (ФОТО)

Foto V. Danilov

Udovica Gordana kaže da bol za Tomom nije minula ni posle tri decenije, nego je još jača, naročito nakon filma o njemu. Bili su tu i menadžer Bane Obradović, koji čuva uspomenu i zaostavštinu Zdravkovića, harmonikaš i kompozitor Miša Mijatović, Aco Pejović koji je u filmu "Toma" otpevao sve njegove pesme, vođa "Legendi" Zoran Dašić Daša, mađioničar Big Lale, Jelena sa dva "l"... Dragan Bjelogrlić, jedan od režisera i producenata filma, bio je sprečen da dođe jer ima koronu, dok Tomin i Gocin sin Aleksandar nije doputovao iz Kanade jer nije vakcinisan protiv kovida.

- Ima mnogo mladih koji su znali za Tomu, a kada su odgledali film, rekli su mi: "Jao, tetka Gordana, blago vama kako ste živeli. Sve je bilo drugačije, emotivno, lepo, druženja. A mi živimo u paklu" - kaže za "Novosti" Gordana Zdravković. - Svi su nekoliko puta gledali film i plakali. Plakala je i cela bivša Juga, jer za Tomu nije bilo granica. On nije delio ljude ni na crne, ni na bele, niti verski. Samo su bili dobri i loši. A čak je i one loše hteo da zagrli i da učini da i njima bude lepo.

Na pitanje kakve bi danas bile Tomine pesme da je poživeo, njegova udovica za naš list odgovara da ne zna kako bi on uopšte prihvatio sav košmar oko nas:

- On nikada nije govorio da je neko napravio nešto loše u muzici, ali sigurna sam da nikada ne bi prihvatio ovo što se danas radi. Toma je išao na kvalitet koji će da živi, nije želeo da bude komercijalan. Da je hteo, mogao je da napiše još 300 pesama drugim pevačima, ali je govorio kako sam sebi kroji odelo po meri, da misli da to radi najbolje i hteo je da posle njega ostane nešto. Kada bih se ja usprotivila, kazao bi mi: "Hoće, hoće, videćeš, vreme će učiniti svoje." Zato je napisao pesmu "Voleo bih da zagrlim sve nesretne ovog sveta, da ih pitam prijatelji, kakva vam je sudba kleta." To je pokazatelj koliko je voleo narod i život, koliko je bio pun emocija. Sebe je praznio kroz te pesme. Nikada nije napisao namenski pesmu. Ideje su mu se rađale u kafani, u društvu, on bi to zapisao na ceduljama ili salvetama i ostavljao po kući. Posle bi sve sklopio u pesmu, seo za organu i pozvao me da čujem. Govorio bi da sam ja publika i ako kažem da mi se sviđa, onda će pesma da prođe.

Tomina poslednja supruga naglašava da je muzika bila njegov život. Prva kuća mu je, veli, bila kafana, a druga porodica. Nije se stideo što pije i kocka se voleo je istinu, odredio je kako će da živi, a Goca je to prihvatila i podržala ga.

- Moj muž je poklanjao sve, na kraju meni nije ništa ostalo - dodaje Goca. - I ako je, srećna sam što je živeo onako kako je hteo. Kada se razboleo, rekla sam mu da živi punim plućima. Nikada mu nisam zamerila ili rekla da je nešto moglo drugačije.

JOKSIMOVIĆ NAJAVIO SERIJU

KOMPOZITOR muzike za film "Toma" Željko Joksimović bio je juče na pomenu pesniku tuge i tom prilikom najavio da će uskoro početi emitovanje istoimene serije.

- Imamo jako puno materijala i publika će uživati i više nego u filmu - rekao je Joksimović. - Snimali smo lokacijski, ali bismo uvek naglasili šta je za film, a šta za seriju. Serija "Toma" je preko potrebna, jer nekim ljudima ništa nije jasno, zašto je nešto ovako, kada nije bilo tako. U seriji je sve mnogo konkretnije i opširnije.

Željko je sredinom osamdesetih imao priliku da uživo vidi i čuje Tomu, u rodnom Valjevu. Otkrio je da je Tomi njegova žena, frizerka Goca, tad stavila mini-val, pa pevač nije ni rekao: "Dobro veče Valjevo", nego: "Verovatno me niste prepoznali, ovo je rad moje žene."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!