DEŽURAJU I PSIHOTERAPEUTI: Muzički festival "Egzit" na Petrovaradinskoj tvrđavi ima i društvenu odgovornost

S. BAJIĆ

08. 07. 2022. u 11:33

DRUŠTVENO odgovorne aktivnosti i solidarnost mladih, vrednosti duboko utkane u korene "Egzit" festivala i "Egzit" fondacije, veoma su zastupljene i na ovogodišnjoj fešti koja je juče počela i traje do 10. jula. Po rečima organizatora smotre savremene muzike, pored mnogih projekata na kojima se radi tokom čitave godine, društveni pokret mladih je istakao veoma značajnu temu mentalnog zdravlja u fokus 22. izdanja festivala.

ДЕЖУРАЈУ И ПСИХОТЕРАПЕУТИ: Музички фестивал Егзит на Петроварадинској тврђави има и друштвену одговорност

Foto N.Karlić

Na "Opens stejt of Egzit" zoni, jednoj od najposećenijih lokacija na festivalu, predstavlja se 20 organizacija civilnog sektora iz celog regiona. One svojim programima ukazuju na značaj mentalnog zdravlja kroz interaktivne i kreativne sadržaje, promovišu zajedništvo i teme važne za mlade ljude.

- Moto "Egzita" - "Zajedno. Uvek!", poručuje da je "Egzit" zajednica povezana dobrom energijom, prihvatanjem različitosti, tolerancijom, ljubavlju, razumevanjem i muzikom - kaže Milica Dragomirović, pi-ar festivala. - Cilj je da zona takve vrednosti prikaže posebno, ističući značaj mentalnog zdravlja mladih i podrške koju je važno da im svi delovi društva pruže.

Foto EPA

U tu svrhu, na celom festivalskom prostoru, upriličena je i izložba sa raznoraznim porukama poput "Saosećanje će spasiti svet", "Razumevanje je čin ljubavi", "Budi pažljiv prema sebi i drugima"... To, kako organizatori ističu, posetioce podseća da se nalaze na mestu gde vladaju tolerancija, ljubav i mir i ukazuje na značaj zajedništva i očuvanja mentalnog zdravlja. Tokom festivala dežura nekoliko psihoterapeuta, kako bi olakšali izazovne trenutke.

- Nastavljena je i višegodišnja saradnja sa "Centrom Srce" za stručnu psihološku podršku posetiocima, čiji se štandovi nalaze na više lokacija u Egzit kampu, na "Fudlendu" i na "Opens stejt of Egzit" zoni festivala. Cilj je da se posetiocima pruži mesto za predah, podršku pri aktuelnim teškoćama i poverljiv razgovor - pojašnjava Dragomirovićeva.

"ZVEZDE ZA DECU"

"EGZIT fondacija" i ovogodišnje izdanje festivala koristi da nastavi tradicionalnu akciju prikupljanja stvari od izvođača u humanitarne svrhe "Zvezde za decu". Neki od istaknutih učesnika i donatora bili su Dejvid Geta, Skrileks, "Motorhed" i "Kilersi", a njima se pridružuju i ovogodišnje zvezde "Egzita".

VEČERAS NA PROGRAMU

ZVEZDA Glavne bine večeras će biti legendarni australijski princ tame Nik Kejv (na slici), sa svojim "Bed sidsima". Pre njega, publiku će zagrejati beloruski bend "Molčat doma", a posle Kejva, njegov zemljak, reper Masked Vulf, elektronski duo "Šausa" i di-džej Ledi Li.

SVETSKA MUZIKA BALKANA

VORLD mjuzik Balkan (VOMBA), nova muzička platforma "Egzita" biće premijerno predstavljena na trodnevnoj konferenciji koja počinje danas i traje do 10. jula. Na različitim panelima učestvovaće više od sto delegata iz muzičke industrije, dok će na Pačamama bini nastupiti 10 pobednika muzičkog konkursa iz šest zemalja regiona. Reč je o muzičkom projektu "Most" koji povezuju Balkan i globalno muzičko tržište, sa fokusom na autentičnu tradicionalnu muziku Balkana u fuziji sa drugim muzičkim žanrovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)