GLAS JE MAGIČNI INSTRUMENT: Sicilijanka, kraljica džipsi muzike, Margarita Abita, za "Novosti"

Nataša Lazukić

19. 06. 2022. u 14:36

SICILIJANKA zanosnog glasa Margarita Abita, pevačica je svetski poznatog "Barselona džipsi Balkan orkestra" i na nastupima izvodi najemotivnije srpske, romske, ruske i španske pesme.

ГЛАС ЈЕ МАГИЧНИ ИНСТРУМЕНТ: Сицилијанка, краљица џипси музике, Маргарита Абита, за Новости

Foto Fejsbuk BGBO

Rano je zavolela džez muziku uz svoje učitelje Mauricija Liparija i Čika Alotu. Sa osamnaest godina se preselila u Milano gde je diplomirala na Fakultetu kulturoloških nauka. U međuvremenu, njena strast za muzikom dovela ju je do eksperimentisanja sa muzičkim žanrovima ulične umetnosti.

Pevala je sa sa duom "Adhara", zatim sa balkanskom grupom "Baba Mara", igrala je u pozorištu sa poznatim operskim pevačem Mimom Kutičom. Godine 2018. stigla je u Barselonu, a od tad učestvuje u projektima "Mrtva priroda" i potom postaje članica "Barselona džipsi Balkan orkestra".

Ljubav prema muzici je, iskreno govori, na nju prenela majka.

Foto Promo

- Znala sam da ću, čime god se inače bavila, nekad biti i pevačica. Još kao dete sam osećala da ću muziku nositi u srcu i svuda sa sobom - priča Margarita za "Novosti".

Iz hobija se, takođe, bavi i plesom, baštovanstvom, modom i kuvanjem.

- Volim da radim ručno rađene kućne ukrase, to mi je posebna strast. Volim svoj dom učiniti toplim i ugodnim, da se u njemu uvek osećam dobro. Takođe, obožavam druženja sa publikom posle koncerata, uvek podelimo neke zanimljive priče, zapevamo, nasmejemo se, prodamo i poneki CD - kaže Abita.

U oktobru ove godine će biti tri godine otkako je u sastavu "Barselona džipsi Balkan orkestar".

Foto Jordi Oliver

- Još dok sam studirala u Milanu, rado sam slušala njihovu muziku i preferirala slične žanrove. A kasnije smo spontano počeli i saradnju. Ove tri godine verovatno nisu bile najplodnije jer je kovid kaznio muziku i svu umetnost, ali za mene su godine prošle neverovatno brzo. Zahvalna sam za sva iskustva i sjajne kolege u bendu koji su mi velika podrška. Oni mi daju priliku da pevam iz srca, da odrastam muzički, umetnički, a ponajviše lično - govori Margarita.

Njena pojava neodoljivo odiše daškom "džipsi" stila koji s ponosom predstavlja i koji joj je urođen, u krvi.

- Sviđa mi se "džipsi" način života koji je prepun lutanja i slobode, kako sviraju, kako plešu, razmišljaju, a posebno kako iskazuju osećanja. Ovo je nešto što ne može da se nauči ili plati - objašnjava Margarita.

Muziku, kako kaže, posebno poštuje i ceni različitosti smatrajući da su one bogatstvo, a svoj glas ne izlaže nikakvim naporima.

- Glas je magični instrument. Napravi ga celo vaše telo, vaša duša i biće, saživi se s vama, tako da šta god je dobro za njih, dobro je i za moj glas koji čuvam od svih nepotrebnih naprezanja. Dosta se trudim da se bavim sportom, istežem i radim jogu. Ali, nekad dosta vremena provodim u putu po autobusima, pa to utiče na zdravlje i disciplinu. Nekad popijem rakiju, ali ne preterujem. Najdraža mi je medovača zbog specifičnog ukusa - kaže Abita.

Imala je, kaže naša sagornica, sreću da je svuda bila prihvaćena bez predrasuda:

- Sve što kažem je iz ličnog iskustva. Veoma sam srećna što kao žena mogu da radim ono što volim. Biti pevačica je za mene zadovoljstvo, životni poziv, pa čak i kada sam pre pet godina počinjala sa pevanjem u kasne sate, sve mi je lako teklo, a teče i danas. Znam da mnogim ženama nije tako, ali ja sam zahvalna što kod mene jeste i poručila bih svima da nikad ne odustajete od sebe.

ZAPEVALA SA "FRAJLAMA"

"BARSELONA džipsi Balkan orkestar" nastupa večeras u Beogradu, zatim u Kragujevcu, u utorak 21. juna, pa dan kasnije u Nišu.

Na novom albumu koji izlazi na jesen je Margarita Abita udružila glas sa "Frajlama", što će za ljubitelje muzike biti prava poslastica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi