ADMIRAL PANONSKE MORNARICE: "Laguna" objavila biografiju velikog pesnika iz pera Ivana Ivačkovića

S. B.

18. 06. 2022. u 13:23

KNjIGA o Đorđu Balaševiću "Panonski admiral", njegova profesionalna biografija i zbirka ličnih i kolektivnih sećanja, iz pera rok novinara, kritičara i publiciste Ivana Ivačkovića, objavljena je u izdanju "Lagune".

АДМИРАЛ ПАНОНСКЕ МОРНАРИЦЕ: Лагуна објавила биографију великог песника из пера Ивана Ивачковића

Foto M. Labudović

Reč je o, kako autor ističe, karijeri jednog velikog pesnika i padu jedne velike zemlje.

Balašević je bio briljantan hroničar i tumač našeg vremena. Bio je  simbol otpora, suprotstavljao se sili gluposti i gluposti sile. Ipak, najpre ćemo ga pamtiti kao pesnika intime i ljudskih osećanja, kao pesnika ljubavi.

- Knjige su spomenici, tako da je odgovornost autora uvek velika - kaže Ivačković. - Ova knjiga je puna pohvala za Balaševićevo pesništvo i muziku. Stalo mi je da se zna da tragičan Đoletov odlazak nije uticao ni na jedan moj vrednosni sud o njegovim pesmama.

Ništa u knjizi nisam ulepšavao zato što je on otišao. Da jesam, to bi možda s ljudske strane bilo razumljivo, ali bi bilo neodgovorno. A u knjigama je zaista važno sačuvati odgovornost o kojoj pričamo. Zato nikada nisam nikome ugađao dok sam pisao. Ali, Balaševiću nije bilo ni potrebno ugađati. Reč je o čoveku koji nije snimio loš album, što je redak slučaj i u internacionalnim razmerama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri