KO (NI)JE GLASAO ZA UKRAJINU? Evrosong završen, a mnoge zemlje se žale da su im ukradeni bodovi!

V. M. P.

17. 05. 2022. u 07:39

NAKON što je Ukrajina očekivano trijumfovala na 66. "Evrosongu" u Torinu, Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje "Pesmu Evrovizije", saopštila je da su, zbog uočenih neregularnosti u glasanju posle druge polufinalne večeri, poništeni glasovi žirija Rumunije, Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske i San Marina.

КО (НИ)ЈЕ ГЛАСАО ЗА УКРАЈИНУ? Евросонг завршен, а многе земље се жале да су им украдени бодови!

Foto: EPA

Umesto njihovih glasova, EBU je izračunala zamenski rezultat za svaku zemlju, na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom u glasanju. Te zemlje nisu bile obaveštene o nepravilnostima u glasanju, dan pre velikog finala, što je procedura. EBU za sada nije saopštio detalje o kakvim se tačno nepravilnostima radi.

U drugim zemljama, potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, poput Moldavije i Ukrajine, žiri je, očigledno, bio više u skladu sa preporukama EBU za glasanje, te su njihovih maksimalnih 12 poena otišli Velikoj Britaniji. Međutim, gruzijski javni emiter i dalje traži pojašnjenje zašto glasovi njihovih žirija nisu prihvaćeni i zašto je njihovih 12 poena pripalo Velikoj Britaniji, umesto Ukrajini. Isto je i u Azerbejdžanu.

Foto: EPA

Moldavski žiri je svojih 12 bodova dobrovoljno dao Britancima, ali će sada morati da objasne svojim nadležnima i javnosti zašto nisu dali poene Rumuniji, tradicionalnom partneru Moldavije na "Evrosongu", a koja je dobila 12 poena od gledalaca.

Da bi nekako nadoknadio 24 poena Gruzije i Azerbejdžana, koji su preusmereni sa Ukrajine na Veliku Britaniju, EBU je prebacio Ukrajini 12 poena koje je Rumunija dala Moldaviji. Rumunski javni servis zahteva objašnjenje zašto je njenih 12 poena datih Moldaviji, završilo kod Ukrajinaca. U Kijevu je, pak, ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko morao da uverava Poljsku i Litvaniju, njihove najbliže prijatelje u Evropi, kako ih je nazvao, da 12 poena, koje je žiri njegove zemlje dao Velikoj Britaniji, "ne odražavaju njihov pravi stav prema Poljskoj i Litvaniji".

Foto: EPA

Rumunski javni emiter TVR1 optužio je organizatora "Evrosonga" EBU da su promenili pravila glasanja tokom takmičenja i zahtevaju objašnjenje zašto su glasovi njihovog žirija poništeni.

- Organizatori su finalistima u ime žirija Rumunije dodelili različite ocene - naveo je TVR1 u saopštenju. - Želimo da naglasimo da je rumunski žiri odlučio da predstavnicima Moldavije da maksimalnih 12 poena. Još jednom ponavljamo da ni žiri, ni predstavnici TVR1, nisu bili obavešteni nakon drugog polufinala, o postojanju bilo kakvih sumnji u vezi sa nepravilnostima u bodovima Rumunije.

TVR1 je, takođe, način na koji su novi rezultati izračunati ocenio kao "netransparentan" i zatražio od EBU da im daju zvaničan razlog za zamenu bodova njihovog žirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja