POLITIKA KROJILA I NOTE NA "EVROSONGU": Takmičenje decenijama privlači pažnju publike, a iza kulisa se kriju i mnoge zanimljivosti

Ana Vojinović

14. 05. 2022. u 18:03

IZBOR za "Pesmu Evrovizije" decenijama privlači veliku pažnju i svakog proleća ljubitelje muzike ne samo u Evropi, tokom tri večeri, drži praktično "zacementirane" ispred televizora. Od 1956. godine, kada je prvi put održan ovaj po mnogo čemu jedinstveni evropski festival muzike, nije prestajao da bude jedna od glavnih vesti u svetu, dok su se izvođači na binama širom Starog kontinenta borili za najbolju numeru svojom muzikom, tekstovima pesama i što zanimljivijim nastupom.

ПОЛИТИКА КРОЈИЛА И НОТЕ НА ЕВРОСОНГУ: Такмичење деценијама привлачи пажњу публике, а иза кулиса се крију и многе занимљивости

Foto AP

Tokom godina "Evrosong" je bio platforma i za mnoge političke provokacije i skandale, a zbog velike gledanosti nije prestajao da kod takmičara traži i priliku da "reflektor upere na neke društvene probleme".

U bogatoj istoriji najvećeg muzičkog takmičenja izdvojili su se i neki izvođači koje široka publika i danas pamti. Tako je pobeda ukrajinske pevačice Džamale 2016. godine u Stokholmu izazvala buru zbog pesme "1944" koja govori o "sovjetskom proterivanju Tatara sa Krima u Sibir" posle Drugog svetskog rata. Pesma ukrajinske predstavnice, koja je inače Tatarka sa Krima, bila je protumačena kao "kritika ruske aneksije tog poluostrva 2014". dok je izdanje "Evrosonga" iz 2016. bilo ocenjeno kao "najpolitizovanije do tog momenta".

Foto AP

Govoreći o tekstu svoje pesme "1944" ona je uoči finala novinarima ispričala da se "naravno radi i o 2014". Njena pobeda izazvala je veliko nezadovoljstvo u Rusiji i zato što je predstavnik ove zemlje Sergej Lazarov, iako glavni favorit, završio na trećem mestu, iza Džamale i predstavnika Australije.

Iako poznat kao festival koji u velikom broju prate pripadnici LGBT+ zajednice, pojava predstavnika Austrije pod imenom Končita Vurst na takmičenju 2014. godine u Kopenhagenu, muškarca koji je nastupio odeven kao žena sa bradom, izazvalo je ogromnu pažnju publike i šire javnosti, ali kod mnogih i šok i nevericu. Končita je sa moćnom baladom Rise like a phoenih osvojila prvo mesto, dok je njena pojava na ovom takmičenju i u delu domaće, austrijske javnosti bila kritikovana. Mnogi političari i umetnici govorili su da je "sramota da takva jedna ličnost predstavlja njihovu zemlju". Končita je posle proglašenja pobednika poručila: "Ovo veče je posvećeno svim ljudima koji veruju u mir i slobodu. Mi znamo ko smo i mi smo nezaustavljivi, niko to ne može da uradi".

Jedinu pobedu Portugaliji doneo je mladi Salvador Sobral u Kijevu 2017. godine koji je nastupio sa pesmom "Amar pelo dois". Njegova teška životna priča potresla je publiku tog maja, jer je on imao velikih zdravstvenih problema i čekao je na transplantaciju srca. Zbog bolesti, nije mogao da prisustvuje prvim probama, pa je umesto njega pevala njegova sestra. Važio je za favorita od samog početka, a raznežena srca evropske publike donela su mu ubedljivo prvo mesto.

Foto AP

Finska kao kolevka hevi metal i hard rok zvuka odnela je pobedu u Atini 2006. godine sa grupom "Lordi". Članovi benda obučeni u prepoznatljive kostime čudovišta sa pesmom Hard Rock Hallelujah osvojili su najviše glasova žirija i publike do tada - gotovo 300! Ni nastup ove grupe nije mogao da prođe bez kritika, pa su ih tako mnogi optuživali za "satanizam" što su "Lordi" odmah odbacili. S druge strane, većina je bila oduševljena drugačijim zvukom i nastupom i "Lordi" popela na novu letvicu popularnosti.

Od zanimljivijih nastupa 2012. godine izdvojile su se ruske babuške iz sela Buranovo koje su osvojile publiku u Azerbejdžanu. Vremešne gospođe sa numerom "Žurka za sve" završile su takmičenje na drugom mestu i pretekle našeg Željka Joksimovića.

Takmičenju za "Pesmu Evrovozije" 2015. godine pridružila se i Australija. Australijanci su poznati kao verni pratioci ovog festivala, zbog čega su bili pozvani da na takmičenju 2014. izvedu jednu pesmu. Već iduće godine organizatori su ih uvrstili u takmičarski deo. To je bila jubilarna, 50. "Evrovizija" sa temom "Gradimo mostove". Na svom prvom učešću osvojili su visoko, peto mesto. Do 2019. učestvovali su na osnovu godišnjih odluka, a od tada su dobili petogodišnje učešće (do 2023).

Foto AP

POBEDNIČKA "MOLITVA"

PESMA Evrovizije 2007. održana je u Helsinkiju, a pobednik 52. izdanja ovog takmičenja je naša Marija Šerifović sa pesmom "Molitva". Ovo je bio prvi i jedini put u istoriji da jedna zemlja odnese pobedu na svom debitanskom nastupu, ali i prvi put da pobedi pesma u celosti pevana na maternjem, na naš ponos - srpskom jeziku.

REVIJA SVETSKIH ZVEZDA

Foto AP

TOKOM revijalnog dela takmičenja redovno su nastupali prošlogodišnji pobednici, ali je "Evrosong" bio domaćin i mnogim poznatim svetskim muzičkim zvezdama. Tako je 2016. godine nastup američkog pop pevača Džastina Timberlejka oduševio publiku. Deo revijalnih nastupa bila je i Madona 2019. U godinama iza nas koncert su održali i popularni di-džejevi Afrodžek, Beni Benasi.

FENOMEN NAŠE KONSTRAKTE

PREDSTAVNICA Srbije Ana Đurić Konstrakta sa pesmom In corpore sano ušla je u ovogodišnje finale u Torinu. Srpska takmičarka sa specifičnom pesmom koja nosi jaku poruku privukla je pažnju svetske javnosti. Pominjanje nekadašnje vojvotkinje od Saseksa na početku numere i sada već čuveni deo "Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl", zaintrigirao je pratioce ovog takmičenja još od Konstraktine pobede u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024