NAJBOLJA PESMA ILI POLITKA GURA "KALUŠ"? Mada im evropske kladionice predviđaju pobedu, ukrajinski "Kaluš orkestra" ne misli na Torino

V. M. P.

16. 03. 2022. u 12:19

ORGANIZATORI "Evrosonga", koji će biti održan u Torinu od 10. do 14. maja, saopštili su juče da je Ukrajina potvrdila učešće na tom muzičkom takmičenju.

НАЈБОЉА ПЕСМА  ИЛИ ПОЛИТКА ГУРА КАЛУШ? Мада им европске кладионице предвиђају победу, украјински Калуш оркестра не мисли на Торино

Konstrakta je trenutno 16. na kladionicama, Foto ATA Images

- Ukrajinska delegacija je potvrdila svoje prisustvo i do sada je ispoštovala sve rokove - izjavila je izvršna producentkinja "Evrosonga" Simona Martoreli. - Takođe se sprema da napravi rezervni video-snimak, što se zahteva od svih delegacija u slučaju nekog problema.

Ukrajinu će na "Evrosongu" predstavljati "Kaluš orkestra" i pesma "Stefanija", nakon što je Alini Paš sa numerom "Senke zaboravljenih predaka", koja je pobedila na nacionalnom izboru, oduzeto pravo da predstavlja zemlju zbog spornog putovanja na Krim 2015. "Kaluš orkestra" su bili drugoplasirani na nacionalnom izboru, a njihova pesma "Stefanija" spaja tradicionalno pevanje i instrumente s modernim repom, a posvećena je majkama. Oni bi u Torinu trebalo da nastupe u prvom polufinalu 10. maja.

Sudeći po trenutnom stanju na kladionicama, Ukrajina bi ove godine mogla da pobedi na "Evrosongu". "Kaluš orkestra" i "Stefanija" su poslednjih nedelja na vrhu kladionica iz čitave Evrope, sa kvotom 1.7 i 35 odsto šansi za trijumf. Iza njih su Italija, Švedska, Velika Britanija i Grčka, dok je naša Konstrakta i numera In Corpore Sano, trenutno na 16. poziciji sa kvotom 51 i nastavlja da se penje ka vrhu. Na ovogodišnjem "Evrosongu" takmičiće se 40 zemalja, jer je Rusija nakon početka sukoba sa Ukrajinom izbačena sa manifestacije. Do tog trenutka, apsolutni favorit na kladionicama bila je Italija.

SPREMNI "Kaluš orkestri" kladioničari predviđaju pobedu, Foto Instagram/kalush.official

Pobeda na "Pesmi Evrovizije" san je mnogih pevača i grupa, ali za "Kaluš orkestar" ovo nadmetanje izgleda tako daleko. Naime, oni nemaju vremena za vežbanje, jer su se pridružili odbrani zemlje. Frontmen grupe, reper Oleh Psiuk pridružio se na zapadu Ukrajine grupi od 20 dobrovoljaca koja snabdeva stanovništvo lekovima i pomaže im da pobegnu od rata. Rat ga je, kaže, odvojio od devojke koja je od njega udaljena 300 kilometara. Ona sedi u bunkeru i pravi Molotovljeve koktele, dok Psiuk nastoji da pomogne sunarodnicima. Jedan od članova "Kaljuš orkestra" služi u teritorijalnoj odbrambenoj jedinici.

- Članovi benda vežbaju odvojeno, ali planiramo da se uskoro sastanemo u Lavovu i uvežbamo pesmu "Stefanija", koja je u međuvremenu postala himna Ukrajinaca - rekao je Psiuk.

- Bez obzira na to šta će biti, idemo na "Evrosong".

Ako "Kaluš orkestra" pobedi, zbog najbolje pesme ili političke korektnosti, Ukrajina bi trebalo da bude domaćin "Evrosonga" 2023. Do sada je Ukrajina dvaput trijumfovala na "Pesmi Evrovizije" - 2004. kada je Ruslana u Istanbulu pobedila sa pesmom Wild Dances i 2016. u Stokholmu, kada je prva bila Džamala sa numerom "1944".

"Novi fosili", Foto Arhiva "Novosti"

LOLA, DANIJEL I "FOSILI" U TOP PET

JUGOSLAVIJA se na "Pesmi Evrovizije" takmičila 27 puta, a debitovala je na šestom "Evrosongu" 1961. u Kanu, kada nas je predstavljala Ljiljana Petrović sa pesmom "Neke davne zvezde" i završila na osmom mestu. Već iduće godine, Lola Novaković i numera "Ne pali svetlo u sumrak", bila je četvrta u Luksemburgu. Na istoj poziciji završio je i Danijel Popović, koji je 1983. u Minhenu izveo "Džuli", kao i "Novi fosili" sa "Ja sam za ples" 1987. u Briselu. U Lozani 1989. Jugoslavija je jedini put trijumfovala na "Evrosongu", zahvaljujući grupi "Riva" i pesmi "Rok mi bejbi".

Danijel, Foto D. Mišić

Poslednje učešće Jugoslavije na "Pesmi Evrovizije" bilo je 1992, kada nas je u Malmeu predstavljala Ekstra Nena sa kompozicijom "Ljubim te pesmama", plasiravši se na 13. mesto. Zbog rata u Jugoslaviji i rizika od eventualnih problema, pevačica je u Malmeu imala telohranitelje i lekara.

Logo

ZBOG SANKCIJA BEZ "EVROSONGA"

KADA je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 30. maja 1993. godine, zbog optužbi za učešće u ratu u Bosni i Hercegovini, uveo sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji, koje su predviđale potpuni međunarodni ekonomski embargo, naša zemlja se više nije takmičila na "Evrosongu". Osim što je zabranjena trgovina robom sa SRJ, uvedene su nam kulturne, naučne i sportske sankcije, jer je ideja bila da se naša zemlja izopšti iz svih političkih tokova. To je trajalo čitavu deceniju, do 2003. Na "Evrosongu" u Istanbulu 2004. Željko Joksimović je sa pesmom "Lane moje" predstavljao Srbiju i Crnu Goru, zauzevši drugo mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna