AKTIVISTI ZA LJUDSKA PRAVA KRITIKUJU NASTUP POPULARNOG POP PEVAČA: Biber ne sme da peva u Saudijskoj Arabiji

Novosti online

02. 12. 2021. u 16:10

Kanadski pop pevač Džastin Biber našao se u središtu ideološkog spora Saudijske Arabije i aktivista za ljudska prava koji bi mogao da potraje godinama.

АКТИВИСТИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА КРИТИКУЈУ НАСТУП ПОПУЛАРНОГ ПОП ПЕВАЧА: Бибер не сме да пева у Саудијској Арабији

Foto: EPA

Odluka pop zvezde da nastupi na ovonedeljnoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije u Formuli 1 nesumnjivo je unosna, ali ga i košta prozivke aktivista koji žele da otkaže nastup u znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u kraljevini.

Biber je trebalo da nastupi pred hiljadama ljudi posle nedeljne trke u Džedi. Među izvođačima su još francuski didžej Dejvid Geta i američki pevač Džejson Derulo.

Kritike na račun koncerta nastavak su sličnih reakcija na druge velike događaje u Saudijskoj Arabiji koja nastoji da ublaži svoj konzervativni imidž.

Najglasnija u pozivima Biberu da otkaže nastup je Hatidža Cengiz, verenica saudijskog novinara ubijenog 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

- Ovo je jedinstvena prilika da svetu pošaljete poruku da se vaše ime i talenat neće koristiti za "peglanje" ugleda režima koji ubija svoje kritičare - poručila je Biberu u članku u Vašington Postu.

Kampanja protiv Biberovog nastupa privukla je pažnju i na Tviteru, a avion sa transparentom "Zašto Biber peva za saudijske ubice?" leteo je prošlog meseca iznad mesta dodele američkih muzičkih nagrada u Los Anđelesu.

Biber se još nije oglasio, ali se od svetskog prvaka Lujsa Hamiltona i drugih vozača Formule 1, koji sve više govore o društvenim pitanjima, očekuje da neće ostati suzdržani na kršenje ljudskih prava.

Konzervativno kraljevstvo provelo je reforme, dopustilo je ženama da voze, ali suzbijanje neistomišljenika, odbacivanje LGBT zajednice i značajan broj pogubljenja izazivaju bes među aktivistima.

Drugi domaćini Formule 1 uključujući Azerbajdžan, Bahrein, Kinu i Mađarsku, optuženi su za "sportswashing", odnosno korišćenje sporta za odvraćanje pažnje od zlostavljanja, a rasprava je posebno uzavrela po pitanju Saudijske Arabije.

Princ Halid bin Sultan al-Fajsal, predsednik saudijske automobilske i motociklističke federacije, rekao je da su čelnici Saudijske Arabije i narod njihova najbolja reklama, a ne Biber.

- Imidž kraljevstva nije pevač, nego njegovo ruvodstvo i narod - rekao je Halid.

Bibera će s jedne strane radi odlaska u Saudijsku Arabiju oštro osuđivati liberali, ali istovremeno, ako ne ode oni ih ostrvskih i drugih zemalja mogli bi da ga dožive poput svojevrsnog liberalnog ideologa koji se protivi onome što se događa u tim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)