SVE ŠTO ZARADIM POTROŠIM NA ČAŠĆAVANJE U KAFANI: Marini Tucaković je više značilo da joj pesma bude hit, nego milioni maraka i dolara

V. M. P.

22. 09. 2021. u 07:38

SRBIJA i bivša Jugoslavija i dalje oplakuju hitmejkera Marinu Tucaković, koja je svojim tekstovima ulepšala najveće radosti, prve ljubavi, druženja, slavlja i zabavljanja mnogim generacijama.

СВЕ ШТО ЗАРАДИМ ПОТРОШИМ НА ЧАШЋАВАЊЕ У КАФАНИ: Марини Туцаковић је више значило да јој песма буде хит, него милиони марака и долара

Foto ATA Images

Gotovo da nema pevača i kompozitora iz Jugoslavije sa kojim nije sarađivala. Spisak hitova jednog od najboljih i najvažnijih tekstopisaca sa ovih prostora je impresivan - "Mladiću moj",  "Ljubavnici", "Tabakera", "Maslinasto zelena", "Čini ti se grmi", "Pitaju me u mom kraju",  "Uđi slobodno", "Hajde da se volimo", "Nedelja", "Vetrovi me lome", "Gde ću sad, moja ružo", "Nisam preživeo", "Lična karta", "Kad ljubav zakasni", "Kruška",  "Smejem se, a plakao bih", "Osloni se na mene", "Pitaju me, pitaju", "Zašto nosiš prsten moj", "Gori more", "Ostariću neću znati", "Rano je za tugu",  "Podseti me što to bješe ljubav", "Zašto"...

Podjednako dobro je pisala za zabavnjake i za narodnjake. Iako je autor jedne od najlepših rok balada, "Ti samo budi dovoljno daleko" grupe "Generacija 5", Marina je isticala da su je "šutnuli" iz rokenrola, jer su rokeri uglavnom kantautori, a njoj tu nije bilo mesto.

Mnogim pevačima je pomogla da se afirmišu, a ostali su joj verni samo Džej Ramadanovski i Ceca Ražnatović. Za oboje je govorila da imaju predivnu dušu, a Džej ju je na jednom koncertu iznenadio, poklonivši joj prsten sa smaragdima i brilijantima.

- Retki su pevači koji znaju da odaberu ono što im odgovara, kao Ceca - govorila je Marina.

- Ona rado prihvata Futine i moje sugestije, dok sa Džejom ponekad dolazi do sukoba mišljenja. Recimo, mi smatramo da pesmu treba da otpeva više zabavnjački, a on hoće narodnjački, ali uvek uspevamo da nađemo dobar kompromis. Saradnja sa Cecom je fenomenalna. Mi smo na istoj talasnoj dužini. Kod Cece imam tu slobodu da usta mogu da joj stavim šta god hoću, zato što njoj narod veruje. Postoje pevači kod kojih sam ograničena.

POTRESNE MUZIČKE EMOCIJE

KADA su jednom prilikom novinari pitali Marinu da li privatno sluša ozbiljnu muziku, ona je odgovorila:

- Za razliku od drugih umetnosti, najjače emocije može da izazove muzika. Kada čujete jednog Paganinija, Pogorelića ili Boru Dugića, ne možete da ostanete mirni. Ali, i kad čujete Šemsu Suljaković kako peva "Što me pitaš kako živim", ne možete da se ne potresete.

Čak i kod Zdravka Čolića osećam izvesnu ograničenost, kod Željka Samardžića, opet, moram da idem na neku mekšu varijantu. Ali, kod Cece sve prolazi.

Uprkos tome što je napisala više od 5.000 pesama, Marini je uvek polazilo za rukom da bude originalna. Tekstove je pisala na već urađenu muziku, a dobra melodija bila joj je najveća inspiracija:

- Melodija me povuče, zaintrigira, a često i ličnost ili životna sudbina pevača za koga pišem. Totalno sam opterećena pisanjem tekstova, pa čak i kad ne radim, stalno razmišljam o novim pričama, rečenicama, raznim cakama, štosovima... Samo me to interesuje, ali na sve moguće načine moram da "punim baterije" - puno da čitam, da se krećem po gradu i družim sa ljudima, da pratim šta drugi rade i da budem u toku zbivanja na estradi.

VERNOST Sa Cecom je bila na istoj talasnoj dužini, Foto Arhiva "Novosti"

Najbolje se odmarala čitajući kriminalne romane ili slušajući muziku - "Pritenderse", Kejt Buš, Stivija Vondera, Majkla Džeksona, "Bitlse"... Po sopstvenom priznanju, Marinu ništa od tehnike nije zanimalo. Bila je "operisana" od automobila (nije čak imala ni vozačku dozvolu), od kompjutera, video-igrica, kao i od politike. Interesovala ju je medicina i pratila je sve časopise i TV emisije iz te oblasti. Obožavala je kuvanje i modu.

Uživala je u tome da razgleda strane žurnale i najlakše je ruke bila kada je kupovala garderobu i cipele.

- Gotovo sve što zaradim, potrošim na šoping ili na čašćavanje društva po kafanama - rekla je jednom prilikom Marina, nesuđeni ekonomista, koja je studije napustila na trećoj godini.

Stihove je, priznala je svojevremeno, vrlo često sanjala, čula ih je dok je obavljala druge poslove, kada je išla u samoposlugu ili na pijacu. Živela je sa rečima i one su je pratile:

- Pesmu retko uradim iz cuga. Oko mene je, dok radim, dok klešem pesmu, more hartije i mora kombinacija. Kada bi postojao recept za uspeh, pisala bih 20 hitova dnevno, a ne jedan tekst i po mesec dana. Ni danas mi nije najvažnija zarada, već to da zadovoljim svoj ego, znajući da sam napisala dobar tekst. A kad pesma postane hit, to mi više znači nego milioni maraka i dolara. Svaki put kada ga čujem, osećam gotovo dečju radost i uzbuđenje.

* * * * * * * *

MARINA TUCAKOVIĆ JE, PRE FUTE, BILA UDATA ZA muzičara NENADA STAMATOVIĆA

Gitaristi posvetila prvi hit "Majstor za poljupce"

POKOJNA Marina Tucaković i Aleksandar Radulović Futa bili su decenijama i bračni i kreativni par, međutim, poznati kompozitor nije bio njen prvi suprug. Marina je u mladosti kratko bila udata za Nenada Neleta Stamatovića, gitaristu grupe "Bulevar", kasnije dugogodišnjeg člana Bajaginih "Instruktora". Nele je bio jedan od značajnijih beogradskih gitarista krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Foto PGP RTS

Svirao je i u grupama "Suncokret" i "Zebra", a po napuštanju "Instruktora" snimio je dva solo albuma - "Istina" (1994) i "Vruće, mokro, klizavo" (1997).

U jednom intervjuu davne 1983. Marina je govorila o tadašnjem, novopečenom suprugu, otkrivajući da je upravo njemu posvetila tekst velikog hita grupe "Zana".

- Neca je moj "majstor za poljupce" i "tako mi dobro radi sve" - pričala je tada Tucakovićeva.

- On je moj najbolji lek za sve nemirne sne.

Idila, međutim, nije dugo trajala, i Marina je životnu sreću pronašla u drugom braku, sa Futom.

* * * * * * * *

 

TAKO JE GOVORILA MARINA

* Što je čovek jeftiniji, više mu je stalo do toga da pokaže skupe stvari.

* Verujte mi, sve će vam se ostvariti što želite drugima.
* Možda ljudi ne znaju dovoljno o sebi, ali zato o drugima znaju sve.
* J***š grešku ako je ne ponoviš više puta.
* U jednom danu se rodiš. U jednom umreš. U jednom se zaljubiš. U jednom danu upoznaš osobu koja ti promeni život. U jednom danu se sve dogodi.
* Ponekad malo umreš... Pa nastaviš kao da nije bilo ništa.
* Kad god su mi rekli da nešto ne može, tad sam uvek malo pomerala granice.
* Svi imaju neki problem, posebno oni koji misle da ga nemaju.
* Sa pravima je lako biti pravi. Ali sa pogrešnima je to malo bolje.
* Sve se desilo slučajno. Baš kako je i planirano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)