PROMOCIJA SRBIJE U NAJBOLJEM SVETLU: DŽon Čalis dobija srpsko državljanstvo

V. M. P.

12. 09. 2021. u 08:37

VEST da će britanski glumac Džon Čalis (79), nezaboravni prodavac polovnih automobila Bojsi iz legendarne serije "Mućke", na predlog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića dobiti srpsko državljanstvo, dočekana je sa oduševljenjem u našoj zemlji.

ПРОМОЦИЈА СРБИЈЕ У НАЈБОЉЕМ СВЕТЛУ: Џон Чалис добија српско држављанство

Foto Wolf Entertainment

Za to je umnogome zaslužan mladi režiser Lazar Vuković (35), koji je prošle godine sa Čalisom snimio dokumentarni film "Bojsi u Beogradu", u nameri da otkrije zašto "Mućke" uživaju toliku popularnost u Srbiji.

- Lično sam ponosan što će Džon Čalis postati srpski državljanin, jer kroz svoj rad i aktivnosti promoviše Srbiju u najboljem svetlu - kaže za naš list Lazar Vuković. - Prošle godine u januaru Čalis i ja smo došli u Beograd zbog dokumentarca, a glavni motiv mi je bio da promovišem Srbiju. Iako sam rođen u Velikoj Britaniji i tu živim, setio sam se trenutaka iz škole tokom devedesetih, kada su u Jugoslaviji i Srbiji besneli ratovi i bombardovanje. Tada sam se osećao kao neprijatelj među prijateljima. Nije bio prijatan osećaj kada se nastavnik ili tvoj školski drug distancira od tebe, ili bolje rečeno okrene ti leđa, samo zato što si poreklom iz Srbije. Na britanskoj televiziji i u novinama se stalno potenciralo kako su Srbi neprijatelji.

Lazar je prvi put došao u Beograd 2001. kada je imao 15 godina. Prva engleska reč koju je tada čuo bila je "lavli džabli" (lovely jubbly), omiljena uzrečica Del Boja iz "Mućki".

- Od prvog dolaska u Beograd sam bio oduševljen, baš sam se osetio kao svoj na svome - kaže nam. - Uopšte nije bilo one slike koju su predstavili mediji u Velikoj Britaniji. Oduvek sam želeo da tu drugačiju sliku Srbije vide Britanci, i kroz dokumentarac "Bojsi u Beogradu" sam to i ostvario. Film je bio fenomenalno prihvaćen u bioskopima u Engleskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao i na digitalnim platformama poput "Skaja", "Amazona", Epl TV. Sledeća faza je televizijsko emitovanje.

Vuković primećuje da su serija "Mućke", ali i Džon Čalis, veoma popularni ne samo u Srbiji, kako mnogi misle, već i u Velikoj Britaniji. Po jednoj anketi "Mućke" su treći najpopularniji TV program svih vremena, a iza njih, na četvrtom mestu, našle su se vesti Bi-Bi-Sija. Na pitanje da li je bilo zahtevno raditi sa Čalisom, Lazar odgovara:

- Bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa takvom legendom. Bilo je za pamćenje. Gostoprimstvo je nešto što je utkano u gene Srba, kao naroda, i Džon prosto nije mogao da veruje kako je dočekan.

Veliku pažnju privukla je Čalisova fotografija ispred crnog "mercedesa" sa tablicom "Srbija". Lazar nam otkriva da to nije Bojsijev automobil.

- Reč je o automobilu srpske ambasade u Londonu, a te tablice su takozvane irske tablice SRB1A, što je najbliže moguće da piše "Srbija". Fotografija je snimljena kada je gospodin Čalis bio u ambasadi u vezi sa dobijanjem srpskog državljanstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri