DUGOVEČNE GRUPE MORAJU DA SE MENJAJU: Zoran Živanović, za "Novosti", pred beogradski koncert grupe "Zana"

M. Ćunković

31. 08. 2021. u 14:33

PROŠLE jeseni nije moglo - sada će, svi se nadaju, moći. Trebalo je da "Zana" obeleži 40 godina rada koncertom u beogradskoj "Kombank dvorani" 14. novembra 2020.

ДУГОВЕЧНЕ ГРУПЕ МОРАЈУ ДА СЕ МЕЊАЈУ: Зоран Живановић,  за Новости, пред београдски концерт групе Зана

Foto Nenad Marjanović

Na radost njihovih obožavalaca, zakazan je novi  datum, na istom mestu, 25. septembar.

- Lane smo otkazali koncert, jer se broj zaraženih kovidom 19 povećavao, pa su bile restrikcije znatno strože - priča, za "Novosti", vođa grupe Zoran Živanović Žika. - Koliko ljudi će sada dozvoliti i šta će biti na snazi - to trenutno ne znam. Počinjemo probe ovih dana, da se naštimujemo i zagrejemo.

Da li će doći bivše pevačice, Radovan Jovićević...?

- To je sad, nažalost, zbog korone neizvodljivo. Nataša Gajović je malo u Srbiji, malo u Dubaiju. Zana Nimani je u Kanadi, sa Natašom Živković nismo često u kontaktu. Čuo sam se i sa Radovanom pre neki dan, komplikovano mu je iz Njujorka da dođe. Od gostiju mogu da najavim Naivu. Bila je druga na "Beoviziji" 2020. sa pesmom "Baš, baš", prvi put će nastupiti uživo na koncertu. Imamo neke planove za duet "Jabuke i vino", ali ne mogu ništa da kažem. Pregovaramo, da vidimo da li termini mogu da se usaglase sa tim pevačem.

Mislite li na Željka Bebeka, originalnog izvođača, koji tek od skora na koncertima, izvodi ovu pesmu?

- Ne, nije taj pevač, o kome pričam, originalno otpevao (smeh). To mora da bude neko iz Beograda, jer je sve dosta komplikovano. Raduje me što je Željko počeo da peva "Jabuke i vino", ali mi je žao i ne mogu da verujem da još nije zapevao "Mene tjera neki vrag". To je moja pesma i baš mi je žao što je ne izvodi, jer je veliki hit u celom regionu. Snimio ju  je na prvom solo albumu po izlasku iz "Bijelog dugmeta". Rekao sam mu: "Počni to da pevaš, narod bi želeo da je čuje". Pesma se pušta svuda, znam po tantijemama.

Pojedinci izuzetno cene prvu, urbaniju fazu "Zane", a manje ono što je usledilo?

- Prvi album je bio klasičan nju vejv. Prodat je u 35.000 primeraka, što ploča, što kaseta.

Shvatio sam vrlo brzo da "Jugoton" nije mnogo zainteresovan za taj pravac, i da očekuje od nas komercijalnu, a u isto vreme i kvalitetnu pop muziku. Album koji je posle došao "Dodirni mi kolena" iz 1982, spada u najbolja pop ostvarenja, a onda je fantastičan i "Natrag na voz" iz 1983, gde su "Jabuke i vino", "Mladiću moj"... Svaki bend mora da se menja. Kad je došla Nataša Gajović, imali smo problem kako da je približimo što pre publici. Narod ju je prihvatio. "Zana" je imala četiri pevačice, četiri postave muzičara, i u svakoj fazi je bilo ogromnih hitova. Jelena je imala možda i najteži zadatak, jer je četvrta pevačica. Krenulo je sa "Nisam, nisam", "Nije sve tako crno", pa su došle "Mala", "Rane", duet sa Natašom Gajović "Stupido"... Svi bendovi koji imaju te promene, tu mislim na "Dugme", "Magazin", "Nove fosile", pokazali su da su autorski jake grupe, sa velikim pesmama. Goran Bregović je uspeo da anulira Bebekov odlazak, a niko nije verovao da će to moći da se nadoknadi.

PONOSAN NA NOVU PESMU

USKORO PGP RTS objavljuje boks-set sa vašom kompletnom diskografijom?

- Tu će se naći nova pesma, za koju mislim da je jedna od najboljih koje sam komponovao - veli Žika za naš list.

- Čekam tekst, pa ćemo da vidimo da li će kockice da se slože.

MARININ DOLAZAK ZAVISI OD ZDRAVLjA

HOĆE li se na koncertu pojaviti Marina Tucaković, koja je veoma bitna za vašu karijeru?

- Neki dan se oseća dobro, nekad malo slabije - otkriva Živanović.

- Veliki je optimista. Za nju uvek ima mesta u našim srcima. Poziv je već dobila, a od njenog trenutnog stanja će sve zavisiti. Ona mora mnogo da se čuva, tako da - pre će biti da neće moći da dođe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri