NAGRADE SA PETROVARADINA, ČAK DO BRAZILA: Završen 14. „Tamburica fest 2021“ u Novom Sadu

S. Bajić

22. 08. 2021. u 12:21

POBEDNICI ovogodišnjeg, 14. po redu „Tamburica festa 2021“, koji je od 19. do 21. avgusta održan na Petrovaradinskoj tvrđavi su tamburaška skupina „Dobreč“ iz Slovenije, u konkurenciji tamburaških orkestara i Cecilija Rudić, iz Hrvatske, koja je osvojila prvu nagradu za interpretaciju pesme „Daljine“, kao i legendarni kompozitor Jovan Adamov iz Novog Sada, za najbolju kompoziciju „Da su dani samo naši“.

НАГРАДЕ СА ПЕТРОВАРАДИНА, ЧАК ДО БРАЗИЛА: Завршен 14. „Тамбурица фест 2021“ у Новом Саду

Foto N.Stojanović

- „Tamburica fest“ je najtopliji festival na kojem sam nastupila i presrećna sam nagradom, koja je, svakako potvrda da je najvažnije pevati srcem i i dušom i izraziti čistu emociju – rekla je Cecilija Rudić.

Za najbolju orkestarsku interpretaciju nagrađen je Kamerni sastav Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluke iz RS BiH, najbolji begešar je Nenad Nikolić, bas primaš, Stevan Vladislav i primaš, Marko Martinović, dok su najbolji vokali, Julijana Olm iz Brazila i Hame Nalić iz RS BiH.

Specijalno priznanje za doprinos očuvanju i afirmaciji tamburaške tradicije uručeno je Branku Uvodiću, uredniku na HRT-u, a nagrada za životno delo u negovanju tamburaškog stvaralaštva, novosadskom kompozitoru, Zoranu Muliću.

Za tri večeri posvećenih tamburaškoj muzici publika je imala prilike da čuje različite žanrove „provučene“ kroz tamburaške strune, pa su tako na celovečernjim koncertima, Vlatko Stefanovski u petak, i Saša Matić dan kasnije, deo repertoara izveli u pratnji tamburaškog orkestra „Velos“. U revijalnom delu nastupio je Anadolijski duvački kvintet iz Turske, koja je ove godine ponela epitet „zemlja prijatelj“ festivala, dečji tamburaški orkestar „Sava Vukosavljev“, ženski tamburaški orkestar „La banda“, Branko Baka Jovanović, najveći virtuoz na bas primu, Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta, koja je, zanimljivo je, izvela kompoziciju „Vojvodina“, Igora Mirovića, predsednika vojvođanske vlade…

- Najvažnije je da smo nastavili našu kulturnu misiju festivalom na kojem su objedinjeni svi vidovi kulturnog stvaralaštva i publici ponudili istinski kvalitet, vrhunske umetnike i izvođače- kaže Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“.

 

SARADNjA SA IZMIROM

NA Petrovaradinu je ozvaničena posebna saradnja „Balkan film festivala“ iz Izmira i „Tamburica festa“, pošto je profesor Sali Salini uručio posebnu povelju direktoru i osnivaču „tamburice“, Jovanu Pejčiću. Iduće godine, za jubilarni, 15. festival, „zemlja prijatelj“ biće Austrija.

Ovogodišnji festival je održan uz poštovanje svih antiepidemijskih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!