"UŽIČKO" MU DONELO "ZLATNU": Za "Novosti" govore dobitnici nagrada koji su zablistali na 60. Dragačevskom saboru trubača u Guči

V. ILIĆ

17. 08. 2021. u 10:33

NA ovogodišnjem Saboru trubača, "Večernje novosti" dodelile su po 57. put "Zlatnu trubu", a ona je zasijala u rukama Marka Trnavca (37) iz Mršelja kod Požege.

УЖИЧКО  МУ ДОНЕЛО ЗЛАТНУ:  За Новости говоре добитници награда који су заблистали на 60.  Драгачевском сабору трубача у Гучи

Foto Arhiva

Ovo je drugi put da se Trnavcu posrećilo da bude dobitnik "Zlatne", pa je, kako i sam kaže, njegova "sreća na kvadrat".

- Još se sećam 2018, kada sam prvi put osvojio "Zlatnu". Mislio sam da se taj osećaj više nikada neće ponoviti. Prevario sam se. Ovo što sam u nedelju veče doživeo na bini kraj Bjelice je neopisivo. To je nešto što svaki trubač priželjkuje, a retki su oni kojima se posrećilo da se na Saboru "pozlate" dva puta - rekao nam je Trnavac u ponedeljak ujutru vidno umoran od svirke i derneka koji je trajao čitavu prethodnu noć, sve do jutra.

Trnavac je počeo da svira sa 14 godina. Prvi učitelj trube bio mu je čuveni majstor limenog instrumenta - Radojko Vitezović, a potom i trubač Boban Matović. Dugo se takmičio u juniorskoj konkurenciji, sa mlađanim orkestrom je već proputovao svet uzduž i popreko.

Ipak, moja prava trubačka karijera započela je onog momenta kada sam osvojio "Zlatnu". Ona je ta koja svakom trubaču promeni život, koja mu udahne novu energiju, zato svako od nas trubača ovu nagradu i najviše vole. Sada je na meni da je opravdam. Dolaze nova gostovanja, putovanja, nove svirke, novi ljudi - ispričao nam je Trnavac.

Marko živi u svom rodnom selu, u bogatom domaćinstvu sa četiri generacije. Njegovoj "Zlatnoj" najviše se obradovala supruga Jovana, ali i sinovi - trogodišnji Luka i šestogodišnji Jovan, koji je već krenuo očevim stopama, i trubu ne ispušta iz ruku.

- Dugujem veliku zahvalnost Guči, a posebno "Novostima" - kazao je Trnavac.

- U našoj kući kada se spomene vaš list, svi ustanemo. Vi ste nam ovim nagradama darivali mnogo više nego samog instrumenta. To bude svestan samo onaj koji ovu nagradu dobije, a zamislite mene koji ju je dva puta osvojio.

On je na takmičenju saboraše s nogu oborio pesmom "Zašto svićeš tako rano", a posebno "Užičkim kolom", koje na Saboru pre njega niko nije svirao punih 36 godina.

- Dugo sam razmišljao koje kolo da izvedem, a onda sam se zapitao zašto ne bih odsvirao ono što se nekada na Saboru sviralo i što će publika sigurno dobro prihvatiti. Tako se i dogodilo. "Užičko" me je opet popelo na tron - zaključio je vrstan trubač iz Mršelja.

Jovica Jovanović (26) iz Lunovog Sela možda je bio najveće iznenađenje 60. Sabora. On je bio najmlađi trubač, prvi put se na bini kraj Bjelice pojavljuje kao kapelnik orkestra.

Posebno je oduševio stručni žiri, koji mu je dodelio nagradu za najizvornije muziciranje. Pesmu "Žubor voda" odsvirao je mekano, pitomo, onako kako se nekada to radilo.

- Spremao sam se mesecima, iako se nije znalo ni da li će Guče biti ove godine - rekao nam je Jovica.

- Probe smo imali svakodnevno, i po nekoliko sati. Mnogo mi znači ova nagrada. Presrećan sam.

Slavlje Vladimir Ivanović, Marko Trnavac i Kristijan Azirović, Foto Zoran Jovanović

I Vladimir Ivanović (27) iz Zagužanja nije skrivao sreću juče u Guči. Njega je žiri nagradio priznanjem za najbolji orkestar na ovogodišnjem Saboru. I njemu je ovo prvo priznanje na Saboru.

- Takmičim se na Saboru već šest godina u seniorskoj konkurenciji - rekao je Vladimir za naš list.

Iznenađenje Jovica Jovanović, Foto Zoran Jovanović

- Konačno mi se ostvario san. Iako je ovo moćna nagrada, ja, ipak, priželjkujem "Zlatnu trubu". Jer, to je priznanje koje otvara svaka vrata. Nadam se da će dogodine stići i nagrada "Novosti", tada bi mi se ostvarila životna želja.

Prvi trubač, po oceni stručnog žirija, bio je Kristijan Azirović iz Bojnika. On je drugi put proglašen za "Prvu trubu Dragačeva".

- Ja sam se za ovu nagradu i spremao. Drago mi je da je stručni žiri to prepoznao. Još jedna nagrada mi nedostaje da postanem majstor trube. Valjda će doći narednog Sabora - utisci su Azirovića.

Foto Arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)