BIO JE PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST NAŠE MUZIKE: Evo kako je Novica Zdravković govorio o bratu Tomi

S. Dobrosavljević

17. 06. 2021. u 00:03

KADA je Toma Zdravković u rodnom selu u Pečenjevcu dobio spomen ploču i spomenik u centru Leskovca, brat velikog umetnika, pevač Novica Zdravković rekao je da je to pravi način da se Tomi oda priznanje kao umetniku.

БИО ЈЕ ПРОШЛОСТ, САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ НАШЕ МУЗИКЕ: Ево како је Новица Здравковић говорио о брату Томи

Foto: JutjubPrintskrin/Dragoljub Fistik

- Toma je prošlost, sadašnjost i budućnost naše muzike i ovo ujedno predstavlja priznanje celoj našoj branši - rekao je Novica Zdravković. - Jedna je stvar biti popularan pevač, a moj brat je bio više od toga. NJegove pesme su voleli čak i oni koji nisu pokazivali naklonost prema narodnoj muzici. Kolege su ga neizmerno poštovale. Sećam se, bio sam jednom prilikom sa njim na sarajevskoj televiziji. Posle emisije, u foajeu su ga sačekali Dino Merlin, Halid Muslimović i Duško Kuliš, koji su došli samo da ga pozdrave.

Tomine nezaboravne hitove rado su slušale i njegove kolege, a on je posebno voleo pesme Harisa DŽinovića. Toma Zdravković je bio autentična ličnost jednog vremena. Nije pridavao veliki značaj materijalnim stvarima, živeo je za pesmu, društvo i kafanu, a omiljena mu je bila „Mažestik“, gde je imao apartman, pa se dešavalo da po nedelju dana ne ode kući. Ipak, večita inspiracija bile su mu žene.

- Toma je bio zaljubljive prirode, ali je to, jednostavno, išlo uz njegov stil života - kaže Novica. - Sigurno ne bi bio toliko kreativan da se nije lako zaljubljivao. Toliko je voleo žene, da sam imao utisak da je želeo da sve budu njegove. Bio je uporan i nikada nije odustajao. Imao je stila. Živeo je 500 na sat. Svaki dan svog života proživeo je punim plućima. Bio je svestan svoje pevačke veličine i da će ga njegove pesme nadživeti. Pravi Toma Zdravković bio je Toma kao kafanski pevač. Ko ga je poznavao takvog, može da kaže da je znao pravog Tomu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)