SVIREPO IH POGUBILI NA VASKRS: 29 godina od stradanja Srba u Čardaku i Derventi (FOTO)

N. ĐURIĆ

09. 05. 2021. u 14:18

U DERVENTI u spomen-kompleksu Čardak danas je obeležena 29-godišnjica stradanja 37 Srba iz tog naselja, koje su aprila i maja 1992. godine svirepo ubili pripadnici agresorske Vojske Hrvatske (HVO) i domaće paravojne hrvatsko-muslimanske jedinice.

СВИРЕПО ИХ ПОГУБИЛИ НА ВАСКРС: 29 година од страдања Срба у Чардаку и Дервенти (ФОТО)

Foto: N. Đurić

Sveta liturgija i parastos služeni su u Spomen-crkvi Svetog apostola Tome i Spomen-obeležju, podignutom u ovom čardačkom kompleksu, nadomak Dervente, gde je posle rata otkrivena masovna grobnica sa 19 tela ovdašnjih Srba. Vence su položili opštinski predstavnici, delegacije porodica poginulih, boračkih i logoraških organizacija.

Predsednik Udruženja logoraša Derventa, Drago Knežević, kaže da su uglavnom na Vaskrs 1992. u agresiji hrvatske vojske i domaće krvave koalicije bukvalno zatrte čitave derventske porodice. Tako su na pragu Lazarevića pogubljeni otac, majka i sin, iz kuće Živkovića otac, majka i sin, te bračni parovi Ćudić i Zorić.

- Bivši Dom JNA u centru grada, Rabić, Poljari, Polje i Zelenike, praktično su bili prvi logori za Srbe u BiH, poslije agresije Hrvatske vojske ovog dijela Posavine. Kroz te logore prošlo je više od 500 mučenika, a mnogi su u njima skončali živote u paklenim mukama-podseća Knežević, koji je i sam prošao golgotu više derventskih logora.

OGORČENI NERADOM DOBOJSKOG TUŽILAŠTVA I PARAVOSUĐA BiH

ZA ZLOČINE nad Srbima u Derventi, Sud BiH osudio je Azru Bašić na 14 godina zatvora, dok je na šest godina zatvora osuđen bivši čuvar u logoru Rabić Almaz Nezirović. Zloglasna braća Esad i Derviš Čavalić dobili su pet i pet i po godina zatvora, Nihad Hamzić Fric osuđen je na dve godine, a Ivica Perković Mungos na četiri godine. Damiru Lipovcu izrečena je kazna od sedam godina zatvora - navode u Udruženju logoraša Derventa.

Imao je samo 16 godina Slaviša Đuraš kad su mu, na Vaskrs 1992. godine, iz okupiranog naselje Čardak hrvatski i muslimanski bojovnici odveli oca Blagoja Đuraša u jedan od tadašnjih logora za Srbe u Derventi. Tu, u zgradi bivšeg Doma JNA u centru grada, zaklala ga je zloglasna Azra Bašić. U sarajevskom procesu pred sudom BiH, osuđena je na 14-godišnju robiju.

- Pravda je time samo delimično zadovoljena jer primerne kazne očekujemo i za ostale koljače, tamničare a pogotovo njihove nalogodavce, po komandnoj odgovornosti - poručuje Slaviša Đuraš, sin mučenika Blagoja.

Milorad Simić, gradonačelnik Dervente, podsetio je da su žitelji Čardaka i ostali derventski Srbi „stradali samo zbog svog imena i prezimena, odnosno što su pravoslavci, i želeli da ostanu na svom pragu“.

- Reč je o gotovo simbiličnim kaznama, a da pravda i nakon gotovo tri decenije zaobilazi ostale krvnike, pogotovo, po komandnoj odgovornosti, nalogodavce za podignute logore i počonjene zločine. Rad na procesuiranju zločinaca nad derventski Srbima je u potpunosti stao u zadnje dve godine. Ogorčeni smo na kompletno pravosuđe BiH a naročito na Tužilaštvo u Doboju kome smo dostavili obolje dokumentacije o tim zločinima, a oni i dalje nemo sede skrštenih ruku - ne kriju ogorčenje, za „Novosti“, Drago Knežević i Slaviša Đuraš.

- Derventa je vaskrsla iz pepela u uzoran grad, ali to bi nam bilo daleko lakše da su te žrtve sada, sa već do sada stasalom svojom decom, žeđu nama živim. Zato smo našim mučenicima podigli ovaj spomen-komples za večan pomen i sećanje. Apelujemo na pravosuđe da svi krivci i odgovorni za te strašne zločine napokon budu privedeni pravdi i kažnjeni - kategoričan je gradonačelnik Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri