„VODE“ BANJALUČANI: U RS penziju višu od 1500 km prima 119 korisnika

07. 05. 2021. u 11:16

VIŠE od 1.500 KM, najnovijem čeku za penziju u Republici Srpskoj, za april dobiće 119 penzionera. Najviše takvih korisnika živi u Republici Srpskoj, četiri u Srbiji, a po jedan u Federaciji BiH i Hrvatskoj.

„ВОДЕ“ БАЊАЛУЧАНИ: У РС пензију вишу од 1500 км прима 119 корисника

Foto: I. Marinković

Banjalučani su najbrojniji među korisnicima prava čija je penzija iznad 1.500 KM i njih je 65, zatim 13 u Istočnom Sarajevu, osam u Bijeljini, šest u Trebinju, pet u Prijedoru, po tri u Doboju Milićima i Brčkom, a po jedan u Foči, Prnjavoru, Sokolcu, Višegradu, Zvorniku, Gackom i Čajniču.

-Van Republike Srpske živi šest korisnika prava sa penzijom višom od 1.500 KM  i to tri u Beogradu, a po jedan u Novom Sadu, Sarajevu i Slavonskom Brodu -kaže za „Novosti“ dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS.-Najveći broj njih je sa visokom stručnom spremom, uključujući magistre i doktore nauka i u toku radnog veka obavljali su odgovorne funkcije u sektoru bankarstva i osiguranja, elektro-energetskom i rudarskom sektoru, telekomunikacijama, sektoru bezbednosti, javnoj upravi i visokom obrazovanju.

Da penzije sa najvišim iznosom nisu rezervisane samo za visokobrazovane potvrđuju i četiri korisnika prava sa srednjom stručnom spremom i jedan KV radnik sa prebivalištem u Banjaluci, što potvrđuje pravilo da visina penzije direktno zavisi od dužine penzijskog staža i visine plata i osnovica osiguranja na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Među 119 korisnika prava sa najvišom penzijom, 117 su korisnici starosne, a dva invalidske penzije, čija penzija iznosi 1.601,24 KM.

Svima njima u ponedeljak 10. maja će na račune u bankama biće uplaćena penzija za   april u rasponu od 1.500,01- 2.138,64 KM.  

-U kategoriju najviših penzija, u našim prilikama, ubrajaju se i penzije sa iznosom iznad hiljadu KM, a takvih korisnika je u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske 2.661  -otkriva nam dr Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije