RUKOTVORINE PUT DO ZARADE: Primer kreativne Zvorničanke Sanje Vrančić Milošević za pokretanje posla

D. GAJIĆ

30. 04. 2021. u 08:12

U GRADU na Drini, ali i okolini, nijedan sajam ili izložba rukotvorina, ne može proći bez Sanje Vrančić Milošević, koja je jedna od najkreativnijih Zvorničanki.

РУКОТВОРИНЕ ПУТ ДО ЗАРАДЕ: Пример креативне Зворничанке Сање Вранчић Милошевић за покретање посла

Foto Arhiva

Izradom rukotvorina počela je iz hobija, a kada je ostala bez stalnog posla, ono se pretvorilo u pravi mali biznis.

Nije ni pretpostavljala da će ljubav prema slikarstvu iz ranog detinjastva, a posebno tehnikama akvarel i gvaš, biti odskočna daska za novi posao. Svoju kreativnost izražava oslikavanjem ešarpi na svili, pravljenjem beretki od pustovane vune, izradom broševa od saten-traka... Bavila se i dekupažom i izradom sapuna, magneta za frižidere, ramova za slike i oslikavala predmete od stakla i plastike.

- Svaka od mojih ešarpi, izrađena je na drugačiji način, pa su zato i moje klijentkinje prezadovoljne. Radim ih u tri ili četiri boje u nekoliko tehnika. Proces od inspiracije do krajnjeg proizvoda traje od četiri do pet dana - kaže Sanja.

NIKO NEĆE DA UČI

Posao kojim se bavi nije isplativ u smislu da bi se od njega moglo živeti, ali izradom proizvoda ona ispunjava dušu, a prodajom dopunjuje kućni budžet. Spremna je, kako reče, da svoje znanje i talenat prenese mlađim ženama koje žele da se bave ovim poslom, ali za sada joj se niko nije javio.

Kreativnim radom se bavi šest godina, a u poslednje vreme najviše je okupira izrada beretki.

Foto Arhiva

- Postupak izrade beretki zove se mokro pustovanje vune. Dosta je komplikovan, traži strpljenje jer treba voditi računa o svakom detalju. Treba biti esteta, da se oseti koja je debljina vune potrebna za izradu jedne kape, da se izabere boja da bi finalni proizvod bio moderan i primaljiv za dame i mlade, ali i starije, koje žele lepo da izgledaju. Pošto je vuna rastegljiva, kada se veličina otvora na beretki masira može se prilagođavati obimu glave. Vuna nas zimi štiti od hladnoće, a leti rashlađuje - dodaje Sanja.

Foto Arhiva

Njene mušterije su iz Beograda, Banjaluke, Sarajeva, a ima i onih iz Kanade, Australije...

- Proces stvaranja svih mojih kreacija traži veliko strpljenje. Vodim računa o svakom detalju. Mušterije se javljaju sa svih strana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini