SVIREPO SU IH POGUBILI NA MALI VASKRS: Sećanje na žrtve Hrvata i muslimana u Čardaku i Derventi (FOTO)

N. ĐURIĆ

26. 04. 2021. u 17:01

PRIPADNICI Vojske Hrvatske, uz sadejstvo domaćih hrvatsko -muslimanskih paravojnih formacija iz Dervente, prelaskom Save i agresijom na Posavinu i BiH od strane „bojovnika“ iz susedne države, pre 29 godina, na Mali Vaskrs, počinili su monstruozne zločine nad meštanima Čardaka i drugim Srbima derventskog kraja.

СВИРЕПО СУ ИХ ПОГУБИЛИ НА МАЛИ ВАСКРС: Сећање на жртве Хрвата и муслимана у Чардаку и Дервенти (ФОТО)

Foto: N. Đurić

U Spomen-kompleksu „Čardak“ upisana su imena 37 srpskih žrtava od kojih je najveći broj ubijen 26. aprila i majskih 1992. godine, i to na veliki pravoslavni praznik, uglavnom na kućnom pragu. Mnogi su svirepo pogubljeni ili prošli pravi pakao u nekim od mnogobrojnih logora uspostavljenim odmah po agresiji Vojske Hrvatske.

Na mestu gde je pre neku godinu podignuto spomen– obeležje, uz magistralni put Derventa-Doboj, ubrzo po oslobođenju Dervente, jula 1992. godine, pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 19 meštana Čardaka.

Drago Knežević, predsednik Udruženja ratnih zarobljenika-logoraša Derventa, upozorava da je samo delomično pravda stigla dželate i tamničare jednih od najkrvavijih zločina u proteklom ratu.

On podseća da je za zločine nad Srbima u Derventi, Sud BiH osudio je Azru Bašić na 14 godina zatvora, dok je na šest godina zatvora osuđen bivši čuvar u logoru Rabić Almaz Nezirović.

- Zloglasna braća Esad i Derviš Čavalić dobili su pet i pet i po godina zatvora, Nihad Hamzić Fric osuđen je na dve godine, a Ivica Perković Mungos na četiri godine. Damiru Lipovcu izrečena je kazna od sedam godina zatvora - navodi za „Novosti“ Knežević.

POMEN

TRADICIONALNI pomen nevinim žrtvama Čardaka, i ove godine planiramo prve nedelje nakon Vaskrs, 9. maja.

- Uz poštivanje epidemioloških mera, služićemo parastos, zapaliti sveće i podsetiti se na naše velikomučenike koje nikada ne smemo zaboraviti - najavljuje predsednik derventskih logoraša Drago Knežević.

On u ime derventskih logoraša i njihovih porodica izražava ogorčenje činjenicom da je reč o gotovo simbiličnim kaznama, a da pravda i nakon gotovo tri decenije zaobilazi ostale krvnike, pogotovo, po komandnoj odgovornosti, nalogodavce za podignute logore i počonjene zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)