IZ BUDŽETA 6 ODSTO AGRARU: Zemljoradnici otvorili dušu pred gradonačelnikom

V.Mitrić

24. 03. 2021. u 13:52

GRAD će učiniti sve da se što više približi normi izdvajanja od šest procenata iz gradskog budžeta za poljoprivredu, kao i da raspodela novca mora biti apsolutno javna, uz bolju podršku malim i srednjim proizvođačima.

ИЗ БУЏЕТА 6 ОДСТО АГРАРУ: Земљорадници отворили душу пред градоначелником

Foto: V.M.

Naš zadatak je da narodni novac, namenjen za podršku poljoprivredi, raspodelimo pravedno i efikasno, a to će se videti i u predlogu budžeta grada Bijeljina koji ću predložiti na narednoj radnoj sednici lokalnog parlamenta, poručio je na sastanku sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i zadruga dr Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

- Takođe, radićemo na osiguranju besplatnog skladištenja žitarica, kako bi pomogli proizvođačima u ovom sektoru da ostvare konstantnu tržišnu konkurentnost- istakao je Petrović.

Cilj je, po rečima Stevana Trivkovića, v.d. načelnika Odeljenja za privredu, da „mere podrške poljoprivredi budu što kvalitetnije i zato su pozvali predstavnike svih udruženja poljoprivrednika da, pre izrade nacrta programa, razgovaraju i saslušaju njihove predloge“.

Grad je odredio tri strateška sektora razvoja, koja su definisana Strategijom lokalnog razvoja Grada Bijeljina za period 2014 - 2023. godina, stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo, a mišljenje poljoprivrednika će svakako biti ključno u konkretizaciji mera - istakao je Trivković.

Predstavnik Udruženja povrtara Semberije Mladen Savić ističe da je situacija u ovom sektoru iz godine u godinu sve teža i da im je nužna značajno veća podrška grada i Republike Srpske.

- Proizvodnja je, zbog klimatskih promena, sve teža a neophodna ulaganja su sve veća. Jedan od najvećih problema je prekomeran uvoz povrtarskih proizvoda i Savet ministara BiH mora konačno učiniti nešto da zaštiti domaću proizvodnju - dodao je Savić.

Predstavnik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Slobodan Petrić smatra da dosadašnja izdvajanja iz gradskog budžeta za ovu granu poljoprivrede nisu bila dovoljna, ali i da očekuje da će se situacija popraviti u narednom periodu.

- Na sastanku sam predložio da grad, umesto dosadašnjih malih godišnjih izdvajanja za podsticaj uzgajivačima svinja, formira budžetsku rezervu koju će koristiti za interventne otkupe u periodima kada je situacija na tržištu nepovoljna za našu granu poljoprivredne proizvodnje - predlaže Petrić.

Goran Simić iz Poljoprivredne zadruge „Obarska BN“ ističe da je prioritet zaustavljanje propadanja malih gazdinstava, kao i podrška mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i zaustavljanje njihovog odlaska sa svojih imanja.

- Naišli smo na razumijevanje gradonačelnika za naše probleme i nadamo se da ćemo u budućnosti produbiti i konkretizovati saradnju – dodao je Simić.

Predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić smatra da je direktan razgovor gradonačelnika sa poljoprivrednicima neophodan kako bi se u budućnosti sprečile situacije iz prethodnih godina, u kojima su, prema njegovim rečima, podsticaji poljoprivredi zloupotrebljavani.

- Nadam se da je ovo početak jedne dobre prakse i da će poljoprivrednici često imati priliku da kažu svoje mišljenje u Gradskoj upravi. Naš prioritet mora biti podrška ljudima koji se bave isključivo poljoprivredom, a posebno malim i srednjim proizvođačima - istakao je Bakajlić.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova Mićo Živić ističe da je neophodna veća saradnja između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača.

- Naša zadruga je već tri puta učestvovala u projektima za dodelu bespovratnih para od Evropske unije, a od toga dva puta smo bili podržani od resornog republičkog ministarstva i lokalne vlasti- kaže Živić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)