"IDU NAM TEŠKI DANI" Lekari iz Bijeljine i Zvornika apeluju na odgovornost tokom pandemije

V. Mitrić

23. 03. 2021. u 22:08

U ORGANIZACIJI Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u bijeljinskoj bolnici je održan sastanak direktora zdravstvenih ustanova primarnog nivoa sa područja bijeljinske i regije Birač sa direktorima bolnica iz Bijeljine i Zvornika.

ИДУ НАМ ТЕШКИ ДАНИ Лекари из Бијељине и Зворника апелују на одговорност током пандемије

Foto: V. Mitrić

Povod sastanka, kako je naveo predstavnik resornog ministarstva dr Milan Latinović, je pogoršana epidemiološka situacija i veliki pritisak pacijenata koji dolaze na bolničko lečenje.

- Naš cilj je bio kako poboljšati saradnju između bolnica i domova zdravlja, na području bijeljinske i regije Birač. Pre svega, dogovoreno je da teret u lečenju određenog broja kovid pacijenata moraju preuzeti domovi zdravlja kroz kućno lečenje. U tu svrhu ćemo u narednom periodu aktivirati naše edukativne programe kako bi doktori sa iskustvom iz bolničkih ustanova pružili podršku kolegama u domovima zdravlja - rekao je Latinović.

Latinović je naglasio da je posebna pažnja stavljena na zloubotrebu antibiotika koji se koriste u stanjima koja nisu opravdana. On je najavio da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u narednim danima pojačati inspekcijske kontrole prema apotekama u pogledu poštovanja izdavanja antibiotika i drugih visokopotentnih lekova, kao što su koritkosteroidi.  

Direktor bolnice “Sveti vračevi” profesor dr Zlatko Maksimović rekao je da je epidemiološka situacija u regiji nepovoljna sa tendecijom pogoršanja, ali da postoji dobra saradnja zdravstvenih ustanova koja će dodatno jačati.

- Na sastanku sa ministrom, u Banjaluci, preporučeno je bolnicama da , shodno situaciji, smanje elektivne programe do 50 odsto. Mi smo ovu odluku doneli prije 10 dana, vlastitom procenom situacije. Trenutno je elektivni program u našoj bolnici smanjen za oko dvadesetak odsto - kazao je profesor Maksimović.

Direktor Bolnice u Zvorniku Ivan Popović rekao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja ima kovid kapacitet od 55 kreveta, već hospitalizovana 52 pacijenta, od kojih je 11 životno ugroženo, a osam je na respiratoru.

- Zahvaljujući podršci institucija Republike Srpske, bolnica u Zvorniku ima dovoljno opreme i ljudstva, a problem u regiji Birač je prostorni kapacitet - istakao je on.

Popović je rekao da najave nisu nimalo dobre, pa ke naveo kao mogući scenario pretvaranje bolnice u Zvorniku u kovid bolnicu za Birač i Semberiju, što bi, kako je rekao zbog konfiguracije zgrade, izazvalo obustavu rada odeljenja pedijatrije, ginekologije, hirugije i internističkih grana. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!