PREŽIVLJAVANJE UZ BRZE POZAJMICE! Građani Srpske se u periodu pandemije okrenuli alternativnim izvorima novca

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 03. 2021. u 08:12

U DOBA korone kada je na hiljade građana Republike Srpske ostalo bez posla, ili imalo smanjen priliv novca u kućne budžete, glavni izvor prihoda za život su bile mikrokreditne organizacije (MKO) u RS koje su omogućavale brz keš građanima.

ПРЕЖИВЉАВАЊЕ УЗ БРЗЕ ПОЗАЈМИЦЕ! Грађани Српске се у периоду пандемије окренули алтернативним изворима новца

Foto Novosti

Par stotina maraka za sat vremena je bio glavni mamac za građane koji su imali manje para na raspolaganju usled aktuelne pandemije.

Prema zvaničnim podacima Agencije za bankarstvo RS, MKO su lane zaradile oko 13,6 miliona maraka, što je samo pola miliona maraka manje nego godinu kad nije bilo korone. S druge strane, bankama u RS je dobit u godini korone pala za oko 44 odsto.

U Srpskoj u 2020. je poslovalo 12 mikrokreditnih društava i dve mikrokreditne fondacije, od kojih su dva društva i jedna fondacija poslovali negativno, pokazuju podaci su Agencije za bankarstvo RS.

- Poslovanje mikrokreditnih organizacija u RS, ogleda se u rastu ukupnih kredita od 18 odsto i dobroj profitabilnosti - pojasnili su iz Agencije za bankarstvo RS.

FLEKSIBILNIJI USLOVI

MARKO Đogo kaže da je model rada MKO dočekao svojih pet minuta slave sa pojavom pandemije i negativnim uticajem na privredu, gde su ljudi ostajali bez posla i primanja.

- Politika fleksibilnijeg davanja kredita i otvorenih vrata za sve potencijalne klijente dala je rezultate na terenu - ističe Đogo.

Građani koji su uzimali kredite MKO kažu, za "Novosti", da su to bili primorani da urade jer su ostajali bez redovnog priliva novca usled gubljenja posla ili smanjenja plata, a u MKO su mogli za sat vremena doći do novca. Takođe, građani kažu da u MKO nisu pravili probleme oko provera klijenata i njihove kreditne sposobnosti, kao što rade u bankama.

Foto Novosti

- Uz ličnu kartu i proveru koja traje kratko vi dobijate novac u MKO. Novac može bitu iznosu do par stotina, pa čak i par hiljada maraka. Postoje ponude i da sami određujete tačan iznos koliko vam treba novca i na koliko rata hoćete. U MKO ima mnogo linija gde dobijeni novac možete vratiti za desetak dana, pa do opcija od mesec i više - kažu građani, klijenti neke od MKO koja posluje na području RS.

Marko Đogo, ekonomski analitičar kaže da su MKO finansijske institucije koje pokrivaju segment tržišta gde novac banaka nije dostupan građanima, odnosno tu uskaču MKO i omogućavaju im da dođu do novca koji nisu iz nekog razloga mogli podići u banci.

- Poslovni model MKO je takav da oni pozajmljuju novac po visokim kreditnim stopama, često i iznad 25 odsto na godišnjem nivou. To se radi jer se ukalkuliše i rizik da značajan deo kredita neće biti vraćen. Drugim rečima, "lošijim" klijentima daju novac po visokim kamatama - pojašnjava Đogo.

STAV Marko Đogo, Foto Fejsbuk

Đogo kaže da s obzirom na to da je prošla godina bila šokantna zbog kovida 19, mnogi građani su se zbog manjeg obima posla, ili gubitka zaposlenja, okretali mikrokreditorima kako bi došli do novca za život.

- Smanjen priliv novca kod građana je doveo da toga da mnogi postanu klijenti MKO.

Narušen životni standard naši građani, pa i mali privrednici su održavali kratkoročnim pozajmicama. To jeste skup novac, ali građanima je u periodu nemaštine to bilo često jedino rešenje - smatra Đogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti