CILJ JE DA SE ZAUSTAVI RAST BROJA ZARAŽENIH: Premijer Višković o rigoroznim merama protiv virusa korona - ovo je rat!

Srna

22. 03. 2021. u 00:16

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da su preduzete rigoroznije mere u borbi protiv virusa korona kako bi u narednih sedam do 10 dana bio zaustavljen rast broja zaraženih, te da bi u Srpsku do kraja ovog meseca trebalo da bude dopremljeno 50.000 vakcina.

ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ ЗАУСТАВИ РАСТ БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ: Премијер Вишковић о ригорозним мерама против вируса корона - ово је рат!

Foto: D. Pozderović

- Nadali smo se da neće doći do pogoršanja situacije. Nažalost, u međuvremenu virus je mutirao i sada imamo brazilski, engleski i druge sojeve. Očito je da se novi virusi brže prenose i više su izloženi mlađi ljudi, što nije bilo ranije - rekao je Višković.

On je za Alternativnu televiziju istakao da Republika Srpska preduzima potrebne mjere u borbi protiv virusa korona.

- Pozivam ljude da iskoritimo period od sedam ili 10 dana kako bi situacija bila sanirana. Moramo shvatiti da je virus među nama i da je ovo jedna vrsta rata - rekao je Višković i podsetio da je u Srpskoj do sada od virusa korona umrlo više od 2.400 ljudi.

Prema njegovim rečima, ne sme biti ugrožen proces imunizacije, a Srpska je platila 800.000 doza vakcina za 400.000 stanovnika. Višković je istakao da zdravstveni radnici navode da su kliničke slike zaraženih teže i da proces lečenja traje duže, nego prošle godine.

- Bolnički kapaciteti se pune veoma brzo. Sada smo u eksponencijalnom rastu što govori da ukoliko ne bismo reagovali veoma brzo bismo došli u poziciju da zdravstveni kapaciteti budu zakrčeni i da ne možemo prihvatiti sve zaražene što nam nije cilj i zato smo morali preduzeti mere - rekao je Višković.

On je naglasio da je u konaktu sa većinom načelnika i gradonačelnika pogotovo tamo gđe je epidemiološka situcija teža, kao i sa direktorima zdravstvenih ustanova.

Višković je naveo da je cilj da se zaustavi dalji rast broja zaraženih, iako je činjenica da se ne može doći u poziciju ekstremnog poboljšanja za sedam dana, ali da sve zavisi od discipline ljudi.

- Apelujem na građane da se pridržavaju mera, jer samo skupa možemo rešiti ovaj problem. Moramo se odgovorno ponašati i dati doprinos da zaustavimo eksponencijalni rast broja zaraženih. To znači poštovanje poznatih mera - nošenja maske, poštovanje fizičke distance i očuvanja higijene - naveo je Višković.

On je ponovio da se institucije Srpske bore za ljudske živote, ali i za ekonomiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024