DA UGROŽENI OSETE SIGURNOST: Uz pomoć Austrije, nevladine organizacije iz BiH pomažu ljudima sa problemima da nađu posao

V. BLAGOJEVIĆ

20. 03. 2021. u 18:55

U MODRIČI je održan partnerski sastanak organizacije KER Internešenel Balkans sa prestavnicima pet partnerskih nevladinih organizacija iz BiH, koje se bave socijalnom zaštitom marginalizovanih grupa ljudi.

ДА УГРОЖЕНИ ОСЕТЕ СИГУРНОСТ: Уз помоћ Аустрије, невладине организације из БиХ помажу људима са проблемима да нађу посао

Foto: V. Blagojević

Tema sastanka bila je anliza realizovanih i planiranje budućih aktivnosti u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”, koje finasira Austrijska razvojna agencija Ona je odlučila da za rad u prvoj polovini ove godine socijalnim preduzećima donira po 12,5 hiljada evra.

- Projekat je ova agencija poslednje tri godine finasirala sa 300 hiljada evra. Pet partnerskih organizacija radi sa marginalizovanim grupama na formiranju vlastitih socijalnih preduzeća. U tim preduzećima trenutno se zapošljava oko 100 ugroženih lica. I rad socijalnih preduzeća usporila pandemija virusa korona – naglasio je Branislav Tanasijević, menadžer projekta pomoći socijalnim preduzećima.

Statistika UG "Budućnost" iz Modriče pokazuje da se u 90% slučajeva žene žrtve nasilja u porodici vraćaju u nasilnu zajednicu jer su ekonomske zavisne.

- Zbog toga smo pre šest godine osnovali socijalno preduzeće "Eko-budućnost" u kojem rade sezonske poslove žene žrtve porodičnog nasilja koje su boravile ili borave modričkoj Sigurnoj kući. Trenutno je angažovano deset žena. Stalno unapređujemo preduzeće, nabavili smo sušaru za šljive, zasadili smo voćnjak, u kome je šljiva u prvom redu, zatim borvnicae i jagode – rekla je Jelena Mišić, direktorka UG „Budućnost“ iz Modriče.

Foto: V. Blagojević

Na skupu je podržana nacrt Zakona o društvenom preduzetnićtvu RS, uz napomenu da on prepoznaje pojam socijalnog preduzetništva kada su u pitanju marginalizovane grupe ljudi i rešavanje njihovih ekonomskih problema.

- Sam pojam socijalnog preduzetništva podrazumeva ulaganja u vlastita preduzeća. Nakon toga proizvdnjom i prodajom gotovih proizvoda ili pružanjem usluga finasijski se pruža podrška marginalizovanim grupama koji rešavaju velikim delom svoje probleme kao što su izopštenost iz društva, otklanjanje siromaštva, čime se smanjuje nezaposlenosti tih ljudi- pojasnila je Ana Cvijanović stručna saradnica za ekonomsko osnaživanje UG “Budućnost“ iz Modriča.

Foto: V. Blagojević

Skupu u Modriči prisutvali su predstavnici Udruženja obolelih od cerebralne paralize i distrofije iz Goražda, „Otaharin“ iz Bijeljine, Udruženja žena “Maja Kravica” iz Bratunca, Centra za odgovornu demokratju “Luna” iz Rudog i domaćini Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)