NOSILI SU I KOVČEGE SA TELIMA PREMINULIH: Sećanje na 25. godina od egzodusa Srba, venci za 958 poginulih iz Sarajeva (FOTO)

R. MILOVIĆ

16. 03. 2021. u 19:50

U ORGANIZACIJI Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske, na Sokocu je parastosom i polaganjem venaca i cveća na vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ obeleženo sećanje na 25 godina od egzodusa Srba iz bivših šest opština oko Sarajeva, koje su držali pod svojom kontrolom sve do Dejtona“.

НОСИЛИ СУ И КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА ПРЕМИНУЛИХ: Сећање на 25. година од егзодуса Срба, венци за 958 погинулих из Сарајева (ФОТО)

Foto: R. Milović

Nakon toga, napuštajući Sarajevo sa sobom su poneli i sanduke sa mrtvim srodnicima i saborcima i ponovo ih sahranili na Sokocu.

- Za odbranu ovih prostora život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, a na Sokocu sahranjeno blizu 1.000 boraca. Za srpski i drugi narod je Republika Srpska jedini zalog opstanka na ovim prostorima, zbog čega je potrebno sve uraditi, da bi je sačuvali - rekao je Višković.

Nakon polaganja venaca i cveća na Centralni krst u „Malom Zejtinliku“, delo autora Branislava Šarovića, organizovana je poseta i manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gde su umesto fresaka, na zidovima ispisana imena 4.000 poginulih Srba sa Sokoca, od Solunskog do rata u BiH.

O napuštanju 120.000 Srba sa svojih ognjišta u Sarajevu, Grbavici, Ilidži, Ilijašu, Hadžićima i Vogošći, u egzodusu tokom marta 1946. godine, više govora će biti na svečanoj akademiji u Istočnom Novom Sarajevu, kojoj će predhoditi izložba fotografija Odbrana-Egzodus-Opstanak.

Ta bolna seoba, nastala nakon „Dejtona“, u kojem je do tada srpska teritorija u i oko Sarajeva, pripala Federaciji BiH, obeležio je višednevni „konvoj tuge“, šiban vetrom i snegom, od Sarajeva preko Grbavice, Vraca, Pala, Trebevića do Romanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći