SRPSKOJ OTIMAJU ŠUME: Bošnjaci u RS traže da se proglase neustavnim akti o šumskim predelima

S. M.

10. 03. 2021. u 08:12

APELACIJA sedmorice delegata SDA u Veću naroda Republike Srpske upućena Ustavnom sudu BiH kojom traže da proglasi neustavnim Zakon o šumama RS predstavlja najdirektniji udar na Srpsku i njene nadležnosti, ali i na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

СРПСКОЈ ОТИМАЈУ ШУМЕ: Бошњаци у РС траже да се прогласе неуставним акти о шумским пределима

Foto B. Subašić

Osim što zahtevaju da Zakon o šumama RS bude proglašen neustavnim, bošnjački delegati u apelaciji traže od Ustavnog suda BiH da donese privremenu meru i zabranu primene zakona do donošenja konačne sudske odluke.

Ono što je najšokantnije je što osporavaju pravo RS da svojim zakonodavstvom reguliše celu jednu oblast, u ovom slučaju šuma i šumskog zemljišta, pri čemu tvrde da to pitanje treba regulisati u skladu sa Zakonom o šumama tzv. Republike BiH iz 1993. godine. Da budemo još precizniji, oni navode da je Predsedništvo RBiH 1993. na čelu sa Alijom Izetbegovićem donelo Uredbu sa zakonskom snagom o šumama, koja je kasnije postala Zakon o šumama, a kojim je, kako navode, regulisano upravljanje i gazdovanje šumom i šumskim zemljištem.

ZAHTEV Traže izmene u gazdovanju šumama, Foto B. Subašić

Šef Kluba poslanika PDP i član Odbora za ustavna pitanja NSRS Perica Bundalo kaže da je apelacija katastrofalna i da će u slučaju da je Ustavni sud BiH usvoji to otvoriti vrata za potpuno razvlašćivanje Srpske.

- Do sada su osporavali važenje nekog zakona ili pojedinih odredaba zbog navodne neusaglašenosti sa Ustavom RS, a sada preskaču Ustavni sud RS i idu direktno na Ustavni sud BiH, osporavaju ustavne odredbe i ustavna prava i pri tome se pozivaju na ratne zakone sa potpisom Alije Izetbegovića. To je katastrofalno - kaže Bundalo.

ZAKON O ZEMLjIŠTU

KLUB Bošnjaka u Veću naroda RS u poslednjih nekoliko godina uputio je niz apelacija Ustavnom sudu BiH kojima se osporavaju nadležnosti Srpske. Ustavni sud BiH početkom februara prošle godine osporio je pojedine odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, a ta odluka doneta je većinom glasova uz neslaganje sudija Zlatka M. Kneževića i Miodraga Simovića.

Ako Ustavni sud BiH to usvoji, nastavlja on, to praktično znači da u nekom narednom periodu može van snage da stavi celi Ustav Srpske.

- Ako Ustavni sud BiH uvaži apelaciju i ukine pravo Srpskoj da zakonski reguliše odnose u nekoj oblasti, u ovom slučaju u oblasti šuma, tom logikom može malo-pomalo sve ukinuti, pozivajući se na neke zakone iz ratnog perioda - kategoričan je Bundalo.

UPOZORENjE Perica Bundalo, Foto Jutjub

Poslanik SNSD i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja kaže da je reč o još jednoj zloupotrebi Veća naroda RS.

- Ova apelacija predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH, koji predviđa da imovina pripada entitetima, osim u slučaju ako se entiteti drugačije ne usaglase - kaže Šolaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!