"ŠTIT 21" POKAZAO SNAGU: U Trebinju uspešno održana vežba službi zaštite i spasavanja Republike Srpske

D. CURAĆ

03. 03. 2021. u 06:08

ШТИТ 21 ПОКАЗАО СНАГУ: У Требињу успешно одржана вежба служби заштите и спасавања Републике Српске

Foto D. Curać

POVODOM Međunarodnog dana Civilne zaštite u Trebinju je uspešno održana vežba "Štit 2021" u kojoj su učestvovale službe zaštite i spasavanja Republike Srpske.

Na jednoj od tri tačke na kojim je održana vežba bila je Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj", gde je simulirano spasavanje iz ruševina posle zemljotresa.

- Mi smo u ovoj tački učestvovali sa svojom jedinicom za spašavanje iz ruševina, sa psima tragačima, uz nesebičnu podršku Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji svaki put odgovori i izađe na teren pri težim evakuacijama - rekla je Biljana Pajić, pomoćnik direktora Civilne zaštite RS.

Foto D. Curać

U vežbi su učestvovali pripadnici Gorske službe spasavanja Republike Srpske.

- Vežbe su ono što vas održava, što u stvari tu našu rutinu pegla. Jednostavno, vi kada ovo radite stičete to bogato iskustvo. U našem timu su mladi ljudi, uglavnom penjači, alpinisti, ronioci tako da imamo sve struktura potrebne za kvalitetan tim - istakao je Nenad Ikonić, vođa tima Gorske službe spasavanja RS.

PRIZNANJA

POVODOM Međunarodnog dana Civilne zaštite priznanja su uručena brojim organizacijama, preduzećima i pojedincima, kao i zdravstvenim radnicima i ustanovama na doprinosu u borbi protiv virusa korona u proteklih godinu dana.

A u timu Gorske službe Republike Srpske nalaze se i dve srednjoškolke, inače alpinistkinje - Gorica Šarović i Božica Škiljević.

- Ovakvim vežbama mi samo dobijamo na iskustvu. Volim alpinizam, a svakako drago mi je što sam učestvovala na ovoj smotri u Trebinju i nadam se da će ih biti još više - istakla je Šarovićeva.

Foto D. Curać

Cilj vežbe "Štit 2021" je pokazati jedinstvo svih službi zaštite i spasavanja u slučaju potrebe.

ISKUSTVO Sprovedene vrlo zahtevne vežbe, Foto D. Curać

- Ono što građani treba da znaju jeste da u svim lokalnim zajednicama radimo da pripadnici budu obučeni i opremljeni - naglasio je Milan Novitović, direktor Civilne zaštite RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)