BLAGE KAZNE TERORISTIMA: Šta pokazuju poslednje presude ratnicima ID sa pasošem BiH pred pravosuđem u Sarajevu

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 03. 2021. u 08:12

POSLEDNjE dve presude državljanima BiH pred Sudom BiH, a odnose se na ratovanje na strani Islamske države (ID) kao teroristi, pokazale su, kako kažu sagovornici "Novosti", da se definitivno "isplati" biti terorista iz BiH jer za to krivično delo ne dobijaju se višedecenijske kazne zatvora nego jedna ili eventualno šest godina zatvora.

БЛАГЕ КАЗНЕ ТЕРОРИСТИМА: Шта показују последње пресуде ратницима ИД са пасошем БиХ пред правосуђем у Сарајеву

Foto RTRS

Kako tvrde naši sagovornici, u većini zemalja sveta koje se bore protiv pošasti zvane terorizam, za učestvovanje u ratu na strani ID, dobija se doživotna kazna ili višedecenijska, dok u BiH za to delo možete dobiti samo godinu zatvora.

Tako je Hamza Labidi osuđen pred Sudom u Sarajevu pre mekoliko dana na godinu dana zatvora kao povratnik iz Sirije, gde je bio terorista i član ID. Terorista Jasmin Keserović samo nekoliko dana pre presude Labidiju dobio je šest godina zatvora za ratovanje u Siriji. Keserović je, inače, izručen BiH iz Sirije kao terorista i član ID.

On je ratovao u nekoliko gradova u Siriji i bio jutjub-zvezda ID, jer je u video-klipu pozivao na ubijanje nevernika širom sveta.

ODLUKE Sud BiH u Sarajevu, Foto S. Mišljenović

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, kaže da se u BiH, nažalost, donose stimulativne presude ratnicima ID koji su otišli iz BiH pa se nakon sloma vratili kući.

- Danas u BiH ima na stotine terorista povratnika iz Sirije. Jedan deo vehabija je osuđen na minimalne kazne zatvora u trajanju od godinu dana i oni su već na slobodi gde obučavaju nove snage. Zanimljivo je da se niko ne bavi temom šta su ti teroristi radili u Siriji i ne traže se podaci o njihovom delovanju od stranih službi ili Sirijske vojske - kaže Galijašević i dodaje da se zbog tih propusta na stotine obučenih ubica terorista slobodno šeta po BiH.

ČAUŠEVIĆ DOBIO 35 GODINA

NAJVEĆU kazna zatvora za KD terorizam izrečena je Harisu Čauševiću u trajanju od 35 godina. On je 27. juna 2010. u jutarnjim satima počinio teroristički čin postavljanjem bombe na zid zgrade policije Bugojno i njenim aktiviranjem izazvao razornu eksploziju. U toj eksploziji smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena njegova koleginica Edina Hindić, a lakše još petoro policajaca.

On kaže da je procena stranih službi da je samo u Siriji bilo oko 500 državljana BiH koji su ratovali na strani ID.

- Njih na stotine se vratilo u BiH - poručuje Galijašević.

VEHABIJA Jasmin Keserović, Foto RTRS

Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbednost PBiH, kaže da već godinama unazad SDA i Sarajevo vešto minimiziraju problem terorizma koji ima BiH.

- Po celom svetu u terorističkim akcijama imamo teroriste iz BiH. O oružju iz BiH koje se pojavljuje u mnogim zemljama u rukama terorista da ne govorimo. Bošnjaci drže čitav bezbednosni sektor BiH i vešto manipulišu međunarodnom zajednicom da u BiH nema terorista - kaže Majkićeva.

Inače, prema podacima Suda BiH dostavljenim "Novostima", pred tom institucijom u poslednjih 10 godina za terorizam je osuđeno ukupno 47 lica. Kada se govori o pridruživanju stranim paravojnim formacijama osuđeno je 10 osoba, a 12 je sporazumno prihvatilo krivicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)