UVELIKO SE REZERVIŠU LETOVANJA: Kako će u doba virusa korona izgledati turistička sezona za stanovnike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 02. 2021. u 08:30

U DOBA virusa korona građani Srpske su lane letovanja po morima i stranim destinacijama zamenili domaćim destinacijama.

УВЕЛИКО СЕ РЕЗЕРВИШУ ЛЕТОВАЊА: Како ће у доба вируса корона изгледати туристичка сезона за становнике Српске

Foto Vikipedija

Planine, banje, nacionalni parkovi, razna odmarališta po Srpskoj napunili su domaći gosti. Turizam RS, je kako je, za "Novosti", potvrdila ministarka turizma Suzana Gašić, preživeo pandemiju virusa korona i očekuje se stabilizacija na tržištu. Velike benefite u oblasti turizma u RS je ostavarila planina Jahorina koja se izdvojila kao top destinacija za odmor domaćih, ali i stranih gostiju.

Gašićeva ističe da je turizam godinama unazad predstavljao rastuću privrednu granu u RS, o čemu svedoče i statistički pokazatelji o rastu broja dolazaka i noćenja stranih turista.

LANE OKO 190.000 TURISTA U RS

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, RS je u 2019. posetilo 400.268 turista, dok je u 2020. taj broj iznosio 190.271 od čega su 124.000 turista bili domaći gosti. Najveći broj stranih turista dolazi iz Srbije i zemalja regiona.

- Opstanku sektora turizma u doba virusa korona, koji je neminovno bio usmeren mahom na domaće turiste, pomogli smo kroz projekat turističkih vaučera i od 15. juna 2020. do danas je građanima izdato oko 31.800 vaučera za domaće destinacije širom Srpske - pojašnjava Gašićeva.

Banja Vrućica, Foto Banja Vrućica

Nakon prošle godine kada je odlazak na more diktirala pandemija kovida 19, građani RS već su počeli uveliko da rezervišu letovanja.

- Za sada su to destinacije u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj i Egiptu - kaže Maja Babić, diretorka agencije VTTI iz Banjaluke.

Ona kaže da se cene kreću kao i ranijih godinama i očekuje navalu rezervacija dok se otvore i druge destinacije, poput Grčke i Španije koje još prave planove za prijem turista.

JAHORINA REKORDNO

PREMA podacima OC "Jahorina" ove godine je na olimpijskoj planini bilo oko 170.000 skijaša. Njihova procena je da su skijaši zbog odlične ponude na Jahorini "ostavili" u Srpskoj preko 270 miliona KM, a od čega je profitirala RS i opštine naslonjene na planinu.

Zoran Preradović, direktor "Unis tursa" kaže da su agencije u RS najteži period, kada su cela Evropa i svet bili zatvoreni, preživele uz pomoć turističkih vaučera od 100 KM po stanovniku koje je izdavala Vlada RS za domaće destinacije.

STABILNO Suzana Gašić, Foto Glassrpske

- Nekada smo već u martu završavali celu letnju sezonu i sve rezervacije. Sad to ide sporije, ali je u odnosu na prošlu godinu mnogo bolje i građani su već u februaru počeli da traže i rezervišu smeštaje na moru. Očekujemo više posla ove sezone i da se vratimo na standardan rad pre korone - kaže Preradović.

Prema njegovim rečima građanima su dosta primamljive ponude Hrvatske i Crnu Gore gde imaju popuste od oko 30 odsto.

POSEĆENA Slovenska plaža u Budvi, Foto D. Milovanović

On ističe i da Vlada treba da ispoštuje turističke agencije sa plaćanjem vaučera jer uplate nisu redovne i kasne.

- Građani moraju znati da mogu da koriste vaučere, iako su ih koristili i prošle godine - kaže Preradović i dodaje da su mnogi u zimskom periodu išli na more u Dubai i na Zanzibar uz avio-prevoz iz Sarajeva i Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju