„VODE“ MALIGNE BOLESTI: Poražavajući razlozi stanovnika Republike Srpske za odlazak u invalidsku penziju

V. MITRIĆ

09. 02. 2021. u 21:57

U POSTUPCIMA rešavanja zahteva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju tokom prošle godine, urađeno je 4.019 ocena radne sposobnosti. Deo od 2.771 odnosi se na domaće osiguranje u Republici Srpskoj, a 1.248 na osiguranje sa elementima ino osiguranja.

„ВОДЕ“ МАЛИГНЕ БОЛЕСТИ: Поражавајући разлози становника Републике Српске за одлазак у инвалидску пензију

Foto D. Pozderović

Nastanak invalidnosti u vidu gubitka radne sposobnosti, od 4.019 ocena radne sposobnosti, lekari - veštaci su utvrdili kod 1.497 slučajeva ili 37,24 odsto .

- Vodeći uzročnik gubitka radne sposobnosti kod osiguranika su maligne bolesti sa 25,71 odsto, potom kardiovaskularne bolesti sa 21,10 odsto zastupljenosti, duševne bolesti sa 17,23 odsto, povrede 8,5odsto, bolesti nervnog sistema 8 odsto, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva 7,41 - kaže dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO. - Maligne bolesti su u prošloj godini, kao i već duži period, izrazito najzastupljeniji uzročnik nastanka invalidnosti - gubitka radne sposobnosti (svaki četvrti osiguranik). Kardiovaskularne bolesti, kao uzročnik nastanka invalidnosti u 2020. godini izbile na drugo mesto u odnosu na 2019. kada su bile na trećem mestu. Duševne bolesti su sa drugog mesta u 2019. godini u 2020. potisnute na treće mesto.

Pored gubitka radne sposobnosti organi veštačenja u ostalim modalitetima ocene kod 1.500 veštačenja su utvrdili da kod osiguranika lečenje nije završeno, 756 da postoji preostala radna sposobnost i 266 veštačenja u kojima je utvrđeno da invalidnost ne postoji.

U toku 2020. godine tri vodeće bolesti: karcinomi, duševne i kardiovaskularne bolesti čine 64,04 posto uzroka nastanka trajne invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti.

Foto: V. Mitrić

- Karcinomi, nažalost, ostaju i dalje najzastupnjeniji uzročnik nastanka invalidnosti, sa trendom rasta u odnosu na dva druga, preovlađujuća, uzročnika nastanka invalidnosti - precizira dr Milić. - U stručnim - medicinskim krugovima, maligne bolesti prevashodno se povezuju sa brzim i modernim načinom života, stresnim situacijama, zagađenjem vazduha, vode, hrane, nezdravom ishranom ...

Istovremeno, ocene stručnjaka o dominaciji karcinoma i visokom zastupljenošću duševnih bolesti, među kojima i PTSP, kao uzročnika invalidnosti, na ovim prostorima nedvosmisleno se dovode u direktnu vezu sa ratnim događajima na prostoru Republike Srpske i BiH od 1992. do 1995. godine i bombardovanje projektilima sa osiromašenim uranijumom, kao elementom koji direktno prouzrokuje nastanak malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!