SARAJEVO SE BOJI ISTINE O STRADANJU SRBA: Istoričar objasnio šta se krije iza straha zbog novog spomenika

Tanjug

01. 02. 2021. u 11:12

SARAJEVO je veliko stratiše Srba i to treba sačuvati od zaborava dostojanestvenim spomenikom u tom gradu, koji su Srbi stvarali, gradili, kulturno, umetnički i naučno podizali, a na kraju u njemu stradali, izjavio je istoričar Draga Mastilović.

САРАЈЕВО СЕ БОЈИ ИСТИНЕ О СТРАДАЊУ СРБА: Историчар објаснио шта се крије иза страха због новог споменика

Foto: Printscreen

Reagujući na negodovanja na inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH da na Vracama, delu koji pripada Republici Srpskoj, bude izgrađen spomenik u znak sećanja na stradale Srbe, Mastilović je rekao da se iza toga krije strah od istine.

- Krije se bojazan onih koji znaju da medijski formirane slike o Sarajevu kao ''opsednutom'' gradu, gradu ''mučeniku'', mogu biti dovedene u pitanje. Jer, ako počne da se probija istina o tome da Sarajevo u periodu 1992-1995. godine nije bio opsednut već podeljen grad, da je postojao čvrst unutrašnji obruč u gradu zbog koga civili nisu mogli napustiti Sarajevo - kaže Mastilović.

Spomenikom Srbima, koji su masovno stradali u tom gradu, čitav taj mit može biti doveden u pitanje, rekao je Mastilović, koji je i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Foto: Printscreen

 

Prema njegovim rečima, memorijalizacija je značajan segment kulture pamćenja, ali nije jedini.

Istakao je da Srbi moraju izgraditi kolektivnu svest o kulturi pamćenja, a to se može ako se osmisli i institucionalizuje državni projekat, jer istraživanje, publikovanje i memorijalizacija stradanja u 20. veku, pa i u Sarajevu, ne može i ne sme biti stvar entuzijazma pojedinaca, već prvorazredni državni projekat i nacionalni poduhvat, na primeru Jevreja.

Naveo je da današnje generacije znaju veoma malo, čak i tragično malo svoju istoriju i stradanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo