SASTANAK OPOZICIONOG BLOKA: SDS, PDP i DNS poručuju - Što pre formirati novu većinu u Narodnoj skupštini RS (FOTO)

S.M.

29. 01. 2021. u 20:16

ODLUČNI smo da donesemo promene u Republici Srpskoj koje će se zasnivati na potpunoj promeni načina vršenja vlasti, omogućiti punu transparentnost rada institucija, te prekinuti koruptivne prakse i stabilizovati ekonomske prilike i budžet Republike Srpske.

САСТАНАК ОПОЗИЦИОНОГ БЛОКА: СДС, ПДП и ДНС поручују - Што пре формирати нову већину у Народној скупштини РС (ФОТО)

Foto: PDP

Ovo je opšti zaključak sastanka opozicionih stranaka, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Demokrstskog narodnog saveza održanog danas u Bijeljini. Delegacije pomenute tri stranke su predvodili predsednici stranaka Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić(DNS) i Branislav Borenović (PDP).

Iz tri stranke su poručili da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet, te koje su nanele štetu ugledu i dostojanstvu RS moraju ispitati i procesuirati.

- Naše partije su saglasne da je potrebno što pre zaustaviti štetno delovanje SNSD i pozivamo sve druge savesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju RS od režima i njegovog brutalnog pljačkanja RS - poručeno je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

SDS, PDP i DNS su takođe saglasni da je potrebno učiniti maksimalan napor da se, zbog interesa RS i budućih izazova koji nas očekuju, što pre omogući nova većina u Narodnoj skupštini RS kao i nova vlast na nivou BiH, kako bi se degradiranje institucija zaustavilo, te dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na Republiku Srpsku.

- Nova vlast u RS mora hitno doneti ključne zakone koji će obezbediti povratak poverenja građana u institucije, poput zakona o poreklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma, nezastarevanju krivičnih dela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava i drugih zakonskih rešenja - istaknuto je posle sastanka.

Stranke učesnice sastanka takođe ističu da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucena i pritisaka na građane, te osloboditi RTRS uticaja SNSD i na taj način vratiti dostojanstvo i profesionalnost na javni servis. Istaknuto je da je rezultat katastrofalne politike vođene u proteklih 15 godina od strane SNSD taj da se RS nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da je posebno pogubno što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom.

- To je proizvelo osećaj nesigurnosti i besperspektivnosti kod naroda, što je rezultiralo masovnim odlaskom stanovništva - ističu.

SDS, PDP i DNS su zaključili da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, u cilju da ti izbori, za razliku od prethodnih, budu zakoniti, pošteni i izraze volju građana Doboja.

Zajednički stav je da će SDS, PDP i DNS na ponovljenim izborima na biračkim mestima Srebrenici dati punu podršku srpskom kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

- Obaveza stranaka suprotstavljenih pogubnoj politici vladajuće koalicije je vraćanje poverenja građana u institucije, a to se može postići samo delovanjem na principima zakonitosti, javnosti rada i postupanjima koji su u skladu sa moralnim kodeksima - poručili su iz SDS, PDP i DNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove