DOKAZI NE ODGOVARAJU ČINJENICAMA: Afera "Respiratori" - Premijer FBiH Novalić i ostali negirali krivicu

O. MATAVULj

30. 01. 2021. u 07:25

PREMIJER Federacije BiH Fadil Novalić i ostali optuženi u predmetu "Respiratori" u Sudu BiH negirali su krivicu po optužnici za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenja isprava.

ДОКАЗИ НЕ ОДГОВАРАЈУ ЧИЊЕНИЦАМА: Афера Респиратори -  Премијер ФБиХ Новалић и остали негирали кривицу

Foto Kliks

Osim Novalića, krivicu su negirali suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, TV voditelj i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, i zamenica premijera FBiH i ministar finansija Jelka Miličević. Svi su naveli da razumeje optužnicu i ono što im se stavlja na teret. Ročište je prekinuto, a početak suđenja biće zakazan u roku od mesec dana.

Optužnica se odnosi na nezakonitosti u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine, u vrednosti od 10,5 miliona KM. Optužnicom je obuhvaćena i nabavka zaštitne opreme u iznosu od 2,9 miliona KM. Vlada FBiH je, preko FUCZ, respiratore kupila preko "Srebrene maline" koja se bavi poljoprivredom. Respiratori su nabavljeni po uvećanim cenama, ali se ispostavilo da se ne mogu koristiti u svrhe lečenja kovida 19, zbog čega su nabavljeni.

- Time je oštećena FBiH i omogućeno sticanje protivpravne koristi, koja je podeljena između optuženih - navodi Tužilaštvo BiH.

PROCES ĆE DUGO TRAJATI

ADNA Dobojlić, advokat koja zastupa "Srebrenu malinu", smatra da će proces trajati veoma dugo, jer je tužilaštvo predložilo izvođenje velikog broja svedoka i dokumenata.

- Odbrana tek posle dolazi na red i još nismo definisali tačan broj dokaza. Na glavnom pretresu iznećemo sve zamerke na optužnicu Tužilaštva BiH - rekla je Dobojlićeva.

Fahrudin Solak, Foto Kliks

Novalićev branilac, advokat Vasvija Vidović, nakon ročišta je rekla da dokazi tužilaštva ne odgovaraju činjeničnom stanju. Smatra da nekome očigledno odgovara da se u BiH napravi "slučaj Sanader".

- Najteža krivična dela nisu ni opisana u optužnici. Ubeđena sam da je ovaj predmet rezultat onoga što su sami tužioci nazvali "medija planom". Videćete da dokazi pokazuju da se nešto drugo događalo iza scene. Ne aludiram na "N. N. osobe". Tužilaštvo je tačno znalo šta se dešava iza scene - rekla je Vidovićeva.

Fikret Hodžić

Foto Kliks

Pojasnila je da dokazi koje tužilaštvo prilaže, ne pokazuju ništa drugo do nastojanja da se, u teškoj situaciji, kupe preko potrebni respiratori.

- Isto se dešavalo u celom svetu. Nije premijer Novalić jedini političar koji je postupio na isti način - rekla je Vidovićeva.

Dodala je da je javnost, kroz medije, već stvorila predodžbu o njihpovoj krivnji.

- Postoji trag o tome s kim je povezana ova nabavka, a nije ni sa jednim političarem u BiH, u pitanju su druge osobe.

Nažalost tužilaštvo nije htelo ići tim tragom - naglasila je Vidovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)