VENCI ZA 59 PARTIZANA: U Pjenovcu kod Han Pijeska

R.M.

21. 01. 2021. u 21:19

ВЕНЦИ ЗА 59 ПАРТИЗАНА: У Пјеновцу код Хан Пијеска

Foto: LJ.Delić

U SEĆANJE na 21. januar 1942. godine, kada ju u kotlini Pjenovca, kod bivše železničke stanice,u Han Pijesku, u borbi sa Nemcima poginulo 59 patrizana Petog šumadijskog bataljona Prve proleterske brigade i Romanijskog partizanskog odreda, danas su, na spomen obeležje, položeni venci.

- Uz minutu ćutanja, poštu smo odali i nedavno preminulom pukovniku avijacije Zdenku Duplančiću, višegodišnjem učesniku ove manifestacije, zajedno sa delegacijom Sekcije Prve proleterske sa Savskog Venca iz Beograda, a u prisustvu i Prvog sekretara Ruske ambasade, druga Eduarda i vojnog atašea Sergeja. Bili su tu prisutne i delegacije SUBNOR-a RS, ali i SABNOR-a kantona Sarajevo – kaže za „Novosti“LJubo Delić, predsednik SUBNOR-a Han Pijesak, potomak partizana iz ovog planinskog mesta.

Venac je položen i u ime Albina Pibernika, stanovnika LJubljane, najmlađeg (11.godina) partizana iz „Stroja“ u Rudom, koji je sa ocem i majkom u sastavu „Petog šumadijskog bataljona“, preživeo golgotu Pjenovca, Igmanskog marša i svih bitaka Prve proleterske brigade.

U borbama u Pjenovcu, sa smučarskom divizijom Nemaca, koji su sa obližnjih brežuljaka iznenada napali „proletere“ kod bivše Železničke stanice, uskotračne pruge Zavidovići-Olovo-Han Pijesak-Kusače, poginuli su Milan Ilić Čiča, Slaviša Vajner Čiča i Dragan Čepalović, kasnije proglašeni Narodnim Herojima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)