STIGLA SIMBOLIČNA POMOĆ: Iz SDS traže konkretnija sredstva za zemljotresom pogođene opštine u Srpskoj

S. M.

20. 01. 2021. u 10:07

СТИГЛА СИМБОЛИЧНА ПОМОЋ: Из СДС траже конкретнија средства за земљотресом погођене општине у Српској

Foto S. M.

SREDSTVA koja su Vlada Srpske i nadležna ministarstva pripremila za sanaciju štete u Kostajnici i Kozarskoj Dubici, prouzrokovane zemljotresom 29. decembra su simbolična, a još spornija je dinamika dostavljanja finansijske pomoći ugroženim građanima, poručio je zamenik predsednika Srpske demokratske stranke Milan Radović.

On ističe da procenjena šteta samo na objektima građana u Kostajnici i Dubici iznosi više od 2,5 miliona KM, i da za sad imamo samo najavu da će Vlada uplatiti 100.000 KM Kozarskoj Dubici i 300.000 Kostajnici.

- Kažem najavu jer kako imamo informacije, novac do ugroženih građana još nije stigao - naveo je Radović.

POMOĆ VAUČERIMA

PORED, u najmanju ruku skromnih novčanih sredstava koja su obećana za sanaciju, zabrinjavaju i izjave načelnika opština koji javno kažu da sredstva za sanaciju nema ni za 20 odsto onih koji su prijavili štetu. To je neprihvatljivo. Svaki čovek mora biti podjednako uvažen. Nije nam strana pomoć ugroženim putem vaučera Vlade RS i smatram da je to način da se pomogne svakom pogođenom domaćinstvu, zaključio je Milan Radović.

ZAHTEV Milan Radović

Foto SDS

On ističe da je najspornije u celoj situaciji činjenica da ljudi van svojih domova provode ovu veoma hladnu zimu i da sa nestrpljenjem čekaju saniranje svojih kuća i pomoćnih objekata.

- Zemljotres se desio pre skoro mesec dana. Nadležni se dalje zanimaju isključivo popisom štete, a konkretna akcija saniranja i pomoći izostaje, dok građani hladne zimske dane provode van svojih domova.

Na prvoj narednoj sednici Narodne skupštine RS insistiraću na hitnosti pomoći ovim dvema opštinama koje su najviše pogođene zemljotresom - poručuje Radović.

On je izrazio nadu da pomoć pogođenim neće ostati samo mrtvo slovo na papiru procene štete, već da je obaveza svih institucija da pomognu građane Kostajnice i Dubice sad kad je teško.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)